Оренда землі за рік принесла громадам 18 млрд грн

За 11 місяців 2023 року, завдяки обігу та використання сільгоспземель бюджети громад поповнилися на 33,7 млрд грн. Це майже 12% сукупних податкових надходжень. Найбільшу частку від цих доходів згенерувала оренда комунальної землі — 18 млрд грн.

Такі дані озвучені в Аналітичному огляді за 4 квартал та грудень 2023 року.

Протягом 2023 року громади отримали 18 млрд грн орендної плати, або близько 4% від усіх надходжень. Втім, більшість з цих надходжень припадають на договори оренди, що були укладені або за старою процедурою офлайн-аукціонів, що діяли з 2013 до жовтня 2021 року, або ж за прямими договорами у неконкурентний та непрозорий спосіб. 

«Якщо взяти наявні дані лише за 2015- 2021 роки, й припустити, що частка землі, переданої в оренду через онлайн аукціони, складає 13% (верхня межа), приріст річних орендних доходів громад завдяки повному переходу на Прозорро.Продажі, може скласти близько 29 млрд грн», — кажуть аналітики.

Ще одним потенційним джерелом збільшення доходів громад від обігу та використання сільгоспземель є збільшення рівня реєстрації земель у Державному земельному кадастрі, який наразі становить 77% від загальної кількості таких земель.

Потенціал зростання бюджетних доходів громад завдяки реєстрації усіх сільгоспземель у ДЗК може сягнути 2% від усіх надходжень у 2023 року або понад 10 млрд грн. Це плюс 15% до поточного рівня капітальних видатків або 60% від поточних видатків громад на освіту.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.