Вирощування жимолості може стати новим бізнесом в Україні — думка

Ринок ягід в Україні може поповнити жимолость. Фермери розглядають цю культуру як перспективну для нашого клімату. Тож, ціна жимолості в сезон може бути до 200 грн за кг. Якщо гурт — то 130-150 грн за кг. 

Про це розповідає Superagronom.com.

«Це дуже невибаглива ягода щодо умов вирощування. Вона стійка до хвороб та шкідників. Тобто можна обійтись без ЗЗР. А це значить, вона ідеальна для органічного вирощування. Ціна саджанців на рівні з саджанцями лохини. Розмір куща десь як смородина», — розповіла  Олена Джежула, співвласниця та керівниця сімейного бізнесу на Вінниччині «Гарний сад».

За словами Олени Джежули ринок жимолості в Україні ще на етапі формування,тому люди почали знайомитися з цією ягодою відносно недавно, порівняно з іншими. З української селекції фермерка відзначає сорти Спокуса та Алісія.

Буде цікаво: Відкрити свою вигідну справу в селі: чим зайнятися?

Головна особливість, яку треба врахувати, це те, що жимолость перехреснозапильна. Тому при посадці потрібно мати мінімум два-три сорти з одночасним терміном цвітіння. Наприклад, ранніх має бути 2-3 сорти різні, так само середні та пізні. Так можна розтягнути період плодоношення. Висаджувати можна блоками по сортах або в ряди підсаджувати сорти-запилювачі. 

В ряду має бути відстань між кущами щонайменше метр, щоб було зручно надалі доглядати. Міжряддя — 3 метри. Повноцінно плодоносити починає на 4-5-й рік. 

«Молоді саджанці ми не обрізаємо. Якщо висаджуємо дворічні саджанці, то даємо їм час наростити масу. З трьох років проводиться обрізка, щоб сформувати 4-5 скелетних гілок з максимальною висотою», — каже Олена Джежула.

Цце найперша ягода в сезоні, вона йде на рівні з полуницею. І якщо розглядати її для органічного вирощування — це ідеальний варіант.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.