Відкрити свою вигідну справу в селі: чим зайнятися?

Відкрити свою вигідну справу в селі — не тільки реально, але і, як показує практика, прибутково. 

Разом із громадською організацією «Центр зайнятості Вільних людей»* пропонуємо розглянути цікаві бізнес-ідеї для села з швидкою окупністю, які допоможуть створити свою справу навіть для початківців.

Вирощування саджанців, розсади або квітів

Якщо ви любите займатися рослинами і у вас виходить отримувати хороший врожай, ця ідея для вас. 

Такий бізнес — нескладний та маловитратний. Але треба подбати про місце для розсади з ранньої весни; наприклад, це можуть бути великі підвіконня. Якщо у вас на ділянці ще є теплиця, цей варіант підійде ще краще — у такому випадку можна зібрати більше одного врожаю на рік.

Коптильня

Залежно від регіону та його сировинної спрямованості, ви можете обрати саме той напрямок продукції, який дозволить вам отримати найкращий прибуток. 

Перед стартом такого бізнесу ви повинні розуміти, що нестимете відповідальність за якість ваших продуктів. 

Обдумайте напрямок реалізації готових виробів та їх зберігання до продажу. При цьому варто також обговорити із кількома постачальниками сировини цінові рамки на найближчий час, щоб сформувати початковий кошторис витрат на виробництво.

Коптильня для м'яса та риби

Паливо та компост

Компостування — це перетворення органічних відходів на добрива для отримання екологічно чистої продукції для покращення ґрунту. Почати таку справу нескладно. Ви маєте обдумати лише місце, сировину та мінімальне обладнання.

Крім того, що опале листя можна вигідно перетворювати на компост, існує й інший напрямок його використання у бізнесі. 

Ідеться про виготовлення паливних брикетів з опалого листя. Тут звичайно потрібно буде вже інвестувати певну суму в обладнання, проте ринок паливних брикетів в Україні постійно зростає, тому, імовірно, ваша продукція швидко знайде покупців.

Зелений туризм

Якщо у вашому селі чи його околицях є історичні місця та пам'ятки, ви можете організовувати екскурсійні тури. Наприклад, провести цікаву подорож і організувати для прикладу ночівлю у палатках із багаттям та частуваннями місцевими наїдками.

У «зеленому» туризмі дуже важлива природа. Шукайте незаймані, чисті місця в сільській місцевості, з гарними видами, де можливо проводити піші та кінні прогулянки

Фрумушика-Нова

Виготовлення та продаж заморожених ягід, овочів і фруктів

Для цього потрібно буде орендувати або виділити приміщення, придбати обладнання для заморозки, а також джерела резервного живлення на кшталт дизель-генераторів і запаси пального для їх роботи. 

Залежно від того, які обсяги врожаю ви плануєте піддавати заморожуванню, ви можете вибрати та відповідне обладнання для подальшого зберігання готової мороженої продукції. 

Не слід одразу намагатись вийти із пропозиціями на великих споживачів, наприклад, харчових комбінатів. На початку віддайте перевагу перемовинам із закладами харчування, що розміщені неподалік.


*  Проєкт реалізується за фінансової підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.