Ціна на сільгоспземлі почала зростати

Ціна купівлі-продажу землі сільгосппризначення в Україні у січні-квітні 2023 року зросла в середньому на 20%, із початку року таких операцій відбулося 13 тис., повідомляє Interfax.com. 

«Навіть якщо прибрати фактор інфляції, ми бачимо, зростання цін триває. Але в регіонах, які розміщені близько до бойових дій, такого зростання немає», — зазначив заступник міністра агрополітики з питань цифровізації Денис Башлик.

Заступник міністра уточнив, що у Львівській області на початку травня поточного року середня вартість 1 га сільгоспугідь становила 162 тис. грн, тоді як на момент відкриття ринку вона становила 51 тис. грн. У Київській області, за його словами, за цей час ціна зросла з 48 тис. грн до 148 тис. грн за га.

По темі: В Україні спростили процедуру купівлі землі

Водночас у Чернігівській області один га землі в середньому коштує 23 тис. грн, тоді як до війни він коштував 16-17 тис. грн, додав Башлик, припустивши, що зростання ціни пов'язане з інфляцією.

«У 2021 році в Україні було укладено 66 тис. угод купівлі-продажу землі на загальну площу 153 тис. га. У 2022 році таких угод було 53 тис., водночас ринок фактично не працював майже пів року через обмеження доступу до реєстрів», — сказав також заступник міністра.

Як повідомлялося, ринок земель в Україні почав працювати 1 липня 2021 року. На першому етапі реформи право купувати та продавати земельні ділянки сільгосппризначення отримали лише громадяни країни, одна фізична особа зможе мати у розпорядженні не більше ніж 100 га.

Право купувати землю сільгосппризначення 1 січня 2024 року отримають юридичні особи, створені згідно із законодавством України, водночас кінцевий бенефіціар однієї чи декількох юросіб зможе консолідувати через них сукупно не більше ніж 10 тис. га.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.