Прикордонні земельні ділянки перейдуть у розпорядження військових

На період воєнного стану та протягом 1 року після його скасування лінію кордону із республікою білорусь та державою-агресором збільшено до 2 км. Земельні ділянки на прикордонних територіях з республікою білорусь та рф передають у відання військовим частинам. 

Військовим надано можливість в межах цієї смуги змінювати цільове призначення земель державної та комунальної власності (для інженерно-технічних та фортифікаційних споруд), припинення постійного користування землями та без відшкодування збитків вилучати с/г угіддя на земельних ділянках вздовж лінії державного кордону.

Про це пише Agropolit.com. 

Також захисники облаштують ці теритррії, аби убезпечити їх від можливих атак ворога. Зокрема, планують замінувати.

Отож, згідно Закону України № 2952-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України»,  передбачається розширення прикордонної смуги вздовж українсько-російської та українсько-білоруської ділянок кордону.

«У разі вилучення сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників на земельних ділянках шириною 30-50 метрів уздовж лінії державного кордону України для потреб облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій відшкодування збитків не здійснюється», — ідеться в тексті Закону.

Як зазначив Володимир Нагорний співзасновник земельної агенції «Volodar», по землях державної та комунальної власності аграрії мають платити річну орендну плату (яка в переважній більшості встановлена на рівні 12% від НГО) щомісячно в розмірі 1/12 від річної суми. Податкова служба такі платежі досить ретельно контролює, оскільки вони по своїй суті є податком (платою за землю). 

«Звісно усі ми віримо у  ПЕРЕМОГУ і ніхто з аграріїв не захоче припиняти договори оренди, оскільки після ПЕРЕМОГИ ця земля, за результатами відкритих торгів, може попасти до конкурентів. Тому й зараз будуть платити за те чим не користуватимуться», — зауважив Володимир Нагорний.

Також земельний експерт зазначає, трошки простіше із землями приватної власності (паї та ОСГ). Оренда за їх використання сплачується один раз на рік (переважно в кінці року), і домовитись із орендодавцями про певний розподіл втрат у вигляді пониження розміру орендної плати буде простіше ніж з органами місцевого самоврядування.

На думку Володимира Нагорного, приблизно 100-150 тис. га сільськогосподарських земель завдяки дії закону 2952-IX залишиться без обробітку, землекористувачі понесуть втрати, а власники недоотримають прибутки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.