У селі Верблюжка запровадили карантин через епідемію чуми

У Новгородківській громаді, що на Кіровоградщині, виявили африканську чуму свиней. Загинули восьмеро тварин на території приватного підприємства «Гарант» у селі Верблюжка. Там встановили карантинний блокпост.

До зони спостереження належать десять сіл: Куцівка, Просторе, Василівка, Білозерне, Дубровино, Ручайки, Велика Чечеліївка, Білопіль, Нагорне, Сотницьке. Вони всі в межах Кропивницького району.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«Восьмеро тварин загинули. Ще дві підлягали, відповідно до інструкції, умертвінню безкровним методом. Усі трупи тварин спалили. Місце спалення після цього продезінфікували», — розповіла Наталя Шевченко, речниця Держпродспоживслужби в регіоні.

В господарстві всього було десятеро свиней. За словами Наталії Шевченко, хвороба у тварини розвивається дуже швидко.

«Упродовж кількох діб після інфікування тварина помирає. Основні симптоми: підвищення температури тіла до 40-41°С, синюшність кінцівок, вух, носа, ратиць. Також є виділення з очей, носа, агресивна поведінка. Передається вірус через біологічний матеріал від однієї тварини до іншої — як напряму, так і через інфіковані взуття, транспорт, корми», — розповіла експертка.

Для людей вірус африканської чуми свиней не несе загрози. Навіть якщо існує ризик споживання м’яса інфікованої тварини, людина не може заразитися цим вірусом й захворіти. Водночас африканська чума небезпечна для свиней, тому що від неї не існує ані ліків, ані можливості провести профілактичне щеплення. Цей вірус надзвичайно швидко передається. При його виявленні, згідно з інструкцією, усіх тварин, яких утримують на зараженій території, слід умертвити.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.