Держлісагентство планує скасувати екологічні обмеження на рубки лісів

Наприкінці березня на сайті Державного агентства лісових ресурсів України з’явився проект постанови Кабміну «Деякі питання здійснення рубок в лісах України». У документі керівництво лісової галузі пропонує суттєво змінити правила проведення рубок в українських лісах.

Перша з провідних змін стосується санітарних рубок. Держлісагентство пропонує прибрати більшість з них.

Про це ідеться в оприлюднених документах на головному сайті Державного агенства.

«Пропонується дозволити суцільні санітарні рубки в межах частини території українських нацпарків, а також скасувати обмеження на загальний обсяг санітарних рубок», — ідеться у документі.

Лісівники також пропонують дозволити рубати важливі для біорізноманіття дерева — старі, дуплясті, з гніздами птахів тощо. Окрім того, пропонується дозволити суцільні санітарні рубки в деяких цінних гірських лісах Карпат.

Важливо, що частина з екологічних обмежень, що їх пропонується усунути, були ухвалені два роки тому. Тодішнє керівництво держави презентувало такі екологічні обмеження як велике досягнення — і мало в тому підтримку екологічних організацій. 

Другий блок змін, що їх пропонує Держлісагентство, — це ухвалення Правил рубок в лісах України. Наразі більшість рубок в Україні регулюються різними нормативними актами. За задумом лісівників, цей документ має замінити їх усі, уніфікувавши та узгодивши регулювання рубок лісів. 

На думку екологічних організацій, нові Правила створюють підґрунтя для суттєвого збільшення обсягів рубок в Україні, а також для маніпуляцій. Екологи відзначають, що цей документ сприятиме ще більшому поширенню суцільних рубок. Окрім того, документ вводить численні нові види рубок, не деталізуючи підстави їх проведення. На їхню думку, це призводитиме до зловживань. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.