За перший квартал 2023 року виробництво молока зменшилось на 8,5%

За попередніми розрахунками та очікуваннями Держстату, в першому кварталі 2023 року всіма видами господарств (промисловими фермами та присадибним сектором) було вироблено 1 млн 425 тис. тон молока-сировини, що на 8,5% менше, ніж у 2022 році.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

«Промислові молочні ферми, за попередніми оцінками, навіть наростили обсяги виробництва проти аналогічного періоду минулого року: 629,8 тис. т (627 тис. т минулого року)  – поки що скромні +0,44%. Але при  цьому частка промислового молока у загальному валі виробництва зросла: 44,2% проти 40,3%  на ту ж дату минулого року – в тому числі через відчкутне скорочення виробництва в промисловому секторі», — зазначив аналітик. 

Присадибний сектор тим часом значно скоротився: обсяг виробництва молока склав 794,9 тис. т або -14,6% (930,5 тис. т минулого року). Так само і частка молока від особистих седянських господарств у загальному валі виробництва зменшилася: 55,8 проти 59,7%. 

Виробництво сирого молока на промислових підприємствах знаходиться на відносно стабільному рівні завдяки активізації та збільшенню виробництва з боку тих МТФ, які знаходяться, у відносно безпечніших регіонах, або за рахунок раніше релокованих МТФ. Тим часом присутність на ринку молока присадибного сектору суттєво скоротилася, адже родини із уражених війною територій змушені були або покидати свої домівки і худобу, щоб врятуватися, або через фізичну неможливість під час обстрілів і бойових дій забезпечувати догляд тваринам змушені були пускати їх на м’ясо, або ж опинилися на окупованих російськими загарбниками територіях, звідки сировина не надходить у підконтрольні Україні населені пункти. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.