Витяг про НГО отримати можна виключно через ЦНАП

Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки громадяни можуть отримати виключно через ЦНАПи, які утворені при місцевих держадміністраціях та органах місцевого самоврядування.

Про це ідеться в матеріалах Zemliak.com «Нормативно-грошова оцінка сільгоспземель». 

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок — це одна з кількох видів оцінок, передбачених Законом України «Про оцінку земель», основою розрахунку якої є рентний дохід від використання земельної ділянки протягом певного періоду часу.

Процедура НГО земельних ділянок здійснюють для:

  • визначення розміру земельного податку, державного мита при міні
  • спадкуванні та даруванні земельних ділянок
  • орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності
  • втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва
  • вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд
  • проведення інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення (у разі якщо попередня нормативна грошова оцінка земельних ділянок у цьому масиві не проводилася протягом 5 років до дня прийняття уповноваженим органом рішення про проведення такої інвентаризації)
  • при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель

«Нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення проводиться не рідше ніж один раз на 5-7 років, ділянок, розташованих за межами населених пунктів — не рідше ніж один раз на 5-7 років, а ділянок несільськогосподарського призначення — не рідше ніж один раз на 7-10 років», — йдеться в матеріалах. 

Коефіцієнт індексації НГО земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

По темі:

Відповідно до п. 9 підрозділу 6 розділу ХХ «Прикінцеві та перехідні положення» Податкового кодексу України, індекс споживчих цін за 2017-2023 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки с/г угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовуватиметься із значенням 100%.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.