Рецепти на ліки в Україні стануть повністю електронні — МОЗ

Навесні 2023 року МОЗ впроваджує електронний рецепт на всі рецептурні ліки.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

Рішення буде впроваджуватися поступово: за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі, лікар, як і раніше, може виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

«Наразі це вже третій етап у запровадженні електронного рецепта. Так ми трансформуємо весь процес призначення рецептурних ліків за допомогою сучасних та ефективних цифрових інструментів. Це також допоможе запобігти можливим негативним наслідкам самолікування», — коментує Марія Карчевич, заступник Міністра охорони здоровʼя з цифрової трансформації.

Електронний рецепт пошириться на зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти.

До цього переліку належать також антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. 

Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Водночас пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в ЕСОЗ — це проста процедура, яку може швидко здійснити будь-який лікар.

Виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. І для цього необовʼязково мати договір з НСЗУ.

У разі, якщо не має мобільного телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.