В селищі Ясногородки запрацювала страусина ферма

В селищі Ясногородки, що на Київщині, одна з найбільших страусиних ферм в Україні опинилась під обстрілами з 27 лютого. Як наслідок — півтори сотні вбитих страусів, десятки загиблих буйволів, баранів, лам. Із 300 страусів залишилося 160, а зі 150 копитних тварин — близько 50.

Наразі ферма безкоштовно відкрита для всіх бажаючих. У парку розвішані оголошення з QR-кодом для тих, хто захоче підтримати ферму та «задонатити» на корм тваринам. 

Про це пише видання Forbes.ua.

Селище Ясногородка знаходиться за 30 км від Києва. Щодня щільність вогню зростала. Працівники ферми були тут до 2 березня. Доглядали тварин, ночували у винному погребі. Потім прийшли українські військові та дали дві години, щоб зібратися та евакуюватися. Наступного ранку був сильний обстріл «Градами», і пʼятеро військових загинуло.

«З 6 березня тут почалося пекло. Били «Градами». Все довкола горіло», Тут були чотири готельні будиночки, котельня та госпприміщення. Залишилися обвуглені конструкції та чорні залишки фундаменту. Вони не підлягають відновленню», — розповів Олександр Мащенко, заступник директора Ясногородської племінної страусиної ферми.

Один із снарядів потрапив до ангару, де зберігалося 1000 тюків сіна та близько 70 тонн комбікорму. Цих запасів вистачило б на пів року, але вони згоріли за лічені хвилини.

«Ми змогли один раз приїхати та евакуювати деяких тварин із зоопарку. Тварин вантажили в скотовозки та вивезли під конвоєм військових. «Страусів не вивозили, тому що їх, по-перше, багато, по-друге, їх важко транспортувати. Для тих, кого не вивезли, відкрили вольєри», — розповів Олександр Мащенко.

Війна «звільнила» 20% вольєрів. Зараз Ясногородська страусова ферма готова тимчасово дати притулок тваринам з інших ферм та зоопарків, які перебувають у «гарячих» точках.

З 50 людей штату залишилося працювати 10 співробітників. Вони зосередилися на догляді тварин. Лікують, готуються до того, що страуси почнуть нести яйця і можна буде відновити поголівʼя.  

До повномасштабного вторгнення росії в Україну це була одна з найбільших страусиних ферм в Україні. Тут вирощували три види птахів: африканського страуса (найбільший), американського нанду (менший) та австралійського ему (найменший і найагресивніший). 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.