На Прикарпатті зникає унікальне село

Станом на початок листопада 2021 року в Україні існує 542 «мертві» села, де офіційно немає жодного зареєстрованого жителя.

На Прикарпатті безлюдне село Озерці на межі зникнення. Останніх трьох корінних жителів рідні діти забрали в місто.

Про це стало відомо від Суспільного.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, скільки ж у нас нині є сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів. Село-пустка Озерці знаходиться на краю Галицького району, входить до Кінчаківської сільської ради. На сьогодні в селі немає жодної інфраструктури.

«Двадцять років тому село ще жило — тоді у ньому налічувалося 25 хат. Залишилось всього три корінних жителі села, але їх забрали діти, так як в селі ні медпункту, ні лікарні в селі вже немає», — розповіла Оксана Пашинська, онука однієї к колишніх жительок села.

У селі є церква Покрови Пресвятої Богородиці, споруджена у 1908-му році, дзвіниця та закинуті школа, клуб, крамниця, медпункт.

Читайте також: 

Особливість Озерця — карстова вікнина — «Бірюзове око Опілля». Це озеро діаметром 12 м і завглибшки у 5 м.

Озерце має свої героїчні і трагічні сторінки в історії. За словами Оксани Пашинської, на теренах села у різні часи були і воїни Першої світової війни — уродженці Озерця, і станича УПА, і бійці — вихідці з села.

«Одна жінка, уродженка цього села, її позивний «Калина», була станичною УПА. За нею почалося полювання, за нею гналися. З часом з нею сталася дуже жорстока розправа. Її прив`язали до коней і тягнули аж до Єзуполя», — розповіла   Оксана Пашинська.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.