На Волині автентичне село на межі зникнення

Село Сваловичі Камінь-Каширському району, що на Волині, на межі вимирання. За даними Державного реєстру виборців, станом на 30 листопада 2021 року у селі зареєстровано 23 людини. Але по факту тут проживає близько 18 чоловік. Більшість — самотні пенсіонери.

Про це ідеться у сюжеті Суспільне. Волинь

«Нині село більше схоже на музей під відкритим небом. Немає ні магазину, ні аптеки. Транспорт у Сваловичі теж не курсує. Раз на тиждень машиною до села привозять продукти, які мешканці самі замовляють», — ідеться у сюжеті.

Нині в селі немає ні медпункту, ні церкви, ні школи, ні магазину, навколо села суцільний ліс. Раз на тиждень приїздить фельдшерка, так як немає власного транспорту. Старі хліви тут ідуть на дрова. На все село одна корова та кінь. За словами Віри Матейчик, в.о. старости Любешівської селищної ради, наймолодшому місцевому жителю — 42 роки.

До Другої світової війни в селі було 300 хат. Під час війни село повністю спалили нацисти, через перебування тут совєцьких диверсійних груп. Але воно відродилося у такому ж автентично-дерев'яному стилі, до якого звикли ще прадіди селян.

До кінця 1970 року у селі діяла початкова школа. Після того школярі плавали річкою Прип'ять 5 км проти течії до села Бучин. У 2017 році в селі проводилися зйомки художньої стрічки «Пофарбоване пташеня». Спільне її виробництво здійснювали Україна і Чехія. Разом із зірками Голлівуда акторами фільму стали й жителі Сваловичів.

Команда аналітиків сайту Zemliak.com на основі інформації з Державного реєстру виборців Україні порахувала, нині на Волині є 5 сіл, у яких зареєстровано… 0 жителів.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.