Затоплене село в Україні приваблює багатьох туристів

На Хмельниччині існує унікальна туристична локація — затоплене село Бакота. Колись це було село, де мешкало майже 2500 людей. Але нині Бакотою називають водосховище і сюди з'їжджаються туристи й паломники.

Пише про це Український інтерес.

Українською Атлантидою називають затоплене село Хмельницької області. Вчені стверджують, що 550-450 мільйонів років тому на його території було море, оточене високими кам’яними скелями. З часом воно висохло, а на тому місці у 1240 році люди утворили невеличке село Бакота, що означає — бажане, прекрасне місце. 

«Для місцевих жителів село й справді було таким — неймовірна природа, монастир, цілющі джерела, фруктові сади, а головне — спокій. На основі порівняльних даних вчені визначили, що село було розміром близько 10 га з населенням приблизно 2500 чоловік», — пише видання. 

Ще в 60-х роках ХХ століття по селу почали поширюватися чутки про можливе його затоплення у зв’язку з будівництвом гідроелектростанції на Дністрі. А на початку 70-х його долю вирішено — ГЕС бути. 

Читайте також, Село на Полтавщині на межі вимирання.

Переселення тривало вісім років. Спеціально створені бригади вирубували й спалювали дерева в долинах, переносили цвинтарі й контролювали процес виселення. 

«Жорстокою умовою було те, що кожен господар мав сам зруйнувати свою хату й сад. Хто відмовлявся самотужки нищити те, що будував роками, не отримував 20% від компенсації, яку держава виплачувала переселенцям. А це становило тодішню річну зарплату», — кажуть історики. 

Шість років тривало заповнення долини водою, яке розпочалося 1981 року. Саме тоді Бакоту зняли з обліку як неіснуюче село. Нині там водосховище довжиною 200 км, лиш вивіска «Бакота» на автобусній зупинці нагадує, що колись там був населений пункт.

Джерело фото: YouTube

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.