Городникам нагадали, коли варто збирати буряк

На останній фазі розвитку, буряки накопичують найбільшу кількість макро та мікроелементів. Тому починати збір буряків варто в допустимо пізні терміни дозрівання, особливо пізньостиглі сорти. 

Проте якщо осінь тепла, а коренеплоди тривалий час знаходяться у ґрунті, вони можуть перезріти, стануть волокнистими, а всередині утворяться світлі кільця та пустоти.

Про це ідеться в довіднику Zemliak.com «Столовий буряк. Вирощування.» 

Єдиної дати викопування буряків восени не існує, на неї впливають і сорт культури, і зона вирощування, і погодні умови. Проте період визначений — збиральну кампанію починають з вересня і закінчують у листопаді. 

«Якщо зібрати недостиглі буряки, в яких дуже тонка зовнішня оболонка, вони будуть зберігатися не довгий період. У обох випадках якісні показники знижуються. Найгірший варіант — ранні заморозки, які можуть непоправно знищити врожай», — кажутьзнавці.

Визначаючи час, коли збирати буряк, важливо обрати оптимальний період, з огляду на природно-кліматичні особливості. Орієнтир — суха погода, температура перебуває на стабільній позначці +5, але до початку підмерзання ґрунту. 

Отже, якщо коренеплід виріс до діаметра, який характерний для певного сорту буряку, на поверхні з’явились специфічні нарости, нижнє бадилля стало жовтим і сухим, а за прогнозами синоптиків будуть перші заморозки — настав час збирати врожай. 

Крім того, фактором ризику втрати врожаю є тривала дощова осінь, так як надмірна волога може спровокувати гниття коренеплодів. У такому разі затягувати час, коли викопувати буряк не варто.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.