В Україні ліквідують понад тисячу держпідприємств

Чимало держпідприємств роками володіли майном, яке не було внесено до жодного з державних реєстрів, деякі не мають облікових, фінансових та правовстановлюючих документів і мають великі борги.

До 2025 року Фонд державного майна України ліквідує понад 1200 таких підприємств.

Про це повідомляє Landlord. 

«Під час війни бюджету потрібні кошти на озброєння, а не на утримання збиткових активів», — пояснила заступниця голови ФДМУ Людмила Дараган.

Після внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу України фонд планує почати процедуру ліквідації 888 підприємств, із них ліквідувати до кінця 2023 року — 347.  У 2024 році в планах ще 400 підприємств, у 2025 — 141. 

З тих підприємств, що вже віднесені після тріажу до категорії «на ліквідацію», 50% — не мають жодних активів, 10% — не працюють, але мають активи, які можна продати на відкритому аукціоні через Prozorro.Продажі, 10% — втратили свої активи, але ще є можливість повернути їх через суд і потім продати, а 30% — це потенційні банкрути.

Крім того, за попередньою оцінкою, ще 390 підприємств мають ознаки неплатоспроможності та можуть бути ліквідовані в межах процедури банкрутства.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.