Експерти розповіли, чим обробляти сад ранньою весною

Закладка майбутнього врожаю починається з роботи в саду ранньої весни і закінчується пізньої осені. Як тільки пригріло сонце після зимової холоднечі, можна відкривати укриття, прибирати старі листя, обрізати дерева/кущі. Ця підготовча обробка саду навесні просто необхідна для якісного першого обприскування та ефективності застосування препаратів.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com «Календар на березень 2023 для городу, саду та клумби». 

Навесні пробуджується не тільки рослини, але і шкідники, зимуючі в корі, ґрунті. Вони активно будуть винищувати молоді пагони, ніжні бруньки і листочки. В цей період проводиться перше обприскування. Весняна обробка передбачає 4 етапи:

«Профілактична обробка проводиться у перші теплі дні для знищення комах, що зимують на дереві і навколоствольному грунті. Оптимально, ніж обприскувати плодові дерева в цей період — бордоська рідина та мідний купорос. В цей час ще немає на дереві листя і зав'язі, тому побоюватися накопичення хімічних речовин у майбутніх плодах не варто», — кажуть експерти. 

Також проводиться обробка у фазі формування бруньок («зелений конус»). Тут важливо попередити захворювання, такі як курчавість листя, кокомікоз, іржа, фітофтороз та ін. Використовується бордоська рідина для «блакитного обприскування», карбамід.

У фазі формування бутона важливо підвищити імунітет рослини, запобігти грибкові захворювання і підстрахуватися від виникнення личинок-шкідників. Застосовуються комплексні препарати, все та ж бордоська суміш і купорос.

Після фази цвітіння (проти гнилості), потрібні комплексні суміші особливих складів, нетоксичних для людини, адже вже йде обробка саду після цвітіння-по зав'язі і плодів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.