Календар на березень 2023 для городу, саду та клумби

Із настанням березня прокидається природа, роботи в саду та городі очікувано виходять на новий рівень. Перший весняний місяць є важливим для майбутнього врожаю, при цьому потрібно враховувати місячні цикли для кожної культури.

Сприятливі та несприятливі дні по фазах Місяця для роботи з деревами, городніми рослинами та квітами допоможуть правильно виростити та зміцнити розсаду, підготувати живці, провести обрізування та обробку дерев. 

Оптимальні дні для посадок та посівів підкаже місячний календар садівника та городника на березень 2023 року.

Фази Місяця у березні 2023 року

  • Зростаючий місяць — з 1 по 6 березня 
  • Повний місяць — 7 березня о 15:40
  • Спадний місяць — з 8 по 20 березня
  • Зростаючий місяць — з 22 по 31 березня
  • Сонячного і місячного затемнення немає

Сприятливі і несприятливі дні для сівби, посадок рослин

Найбільш вдалі дні для посівів — 2, 3, 9-13, 16, 17, 24-26 березня.

Несприятливі дні для посіву і посадок — 4-5, 7, 18-23, 31 березня

Загальний перелік робіт на березень 2023 року

  • Придбання насіння та посадкового матеріалу
  • Посів розсади — готують баклажани, перець, томати та інші ранні овочі
  • Посів квіткової розсади
  • Висаджування бульбових культур
  • Живцювання та зимове щеплення плодових культур, троянд
  • Підготовка живців для щеплення плодових рослин

А також проводять доглядові заходи за деревами — обробку стовбурів, обрізання, захист від гризунів. Протягом березня розсада починає рости, тож вимагає підживлення, досвічування та пікіровку.

Читайте також

Пора розсади

  • Турбота про рослини на підвіконні в березні

Посів насіння та вирощування розсади у березні неймовірно перевантажує підвіконня, утеплені балкони та лоджії, витісняючи звідти звичних мешканців — кімнатних. Вони змушені тіснитися по кутах і догляду їм при цьому часто дістається в рази менше, ніж взимку. Оскільки жити їм по кутах не менше місяця, бажано подбати у березні про створення для них прийнятних умов: забезпечення необхідної вологості, підсвічування.

  • Березневий посів на розсаду

Загальних рекомендацій щодо березневих посівів дати складно. Кращий орієнтир — вік розсади, яку плануєте висаджувати в ґрунт або в теплицю. Єдине, що для цього потрібно, знати клімат своєї ділянки, щоб орієнтуватися на якісь конкретні терміни посадки.

Баклажани і селера висаджуються в 70-денному віці (від моменту сходів), солодкий/гіркий перець, томати та цибуля — в 60-денному, капуста — 45-денному, баштанним вистачає місяця. Переростання розсади помітно погіршує приживаність та відсуває плодоношення — не треба нічого сіяти завчасно!

Тобто потрібно порахувати назад від моменту висадки в ґрунт чи теплицю терміни для кожної культури, додати тиждень на проростання насіння і можна сіяти.

Про всяк випадок нагадаємо, що насінню для проростання потрібне не тільки тепло і волога, але ще й повітря, тобто оптимальне пророщування — на вологому матеріалі, але так, щоб насіння не було повністю покрите водою. Посів насіння, що наклюнулося, — на глибину, рівну трьом діаметрам насіння — так рослини відразу щільно «зчіплюються» з ґрунтом.

  • Загартовування рослин у березні

Як показує практика, надмірно зніжені рослини при висадці в ґрунт частіше хворіють, гірше розвиваються. Тож не треба зайвий раз їх балувати. Як тільки з'явилися «петельки» — на підвіконня з великою кількістю світла і зниженою температурою (для пасльонових все ж таки не нижче +20 °С). Цибулю, капусту, селеру цілком можна тримати при +10…+15 °С, аби світла вистачало. Нічні температури для зростаючої розсади повинні бути меншими за денні.

  • Освітлення

Велика кількість світла потрібна, однак не означає, що рослини повинні цілий день перебувати за склом на сонечку. Особливо це стосується засклених лоджій, веранд. У нерухомому повітрі це корисно рослинам, але й пече сильно. Тюль добре вирішує проблему необхідності розсіювання світла.

Світло для розсади

Березневі роботи з бульбами, цибулинами, кореневищами

  • Пророщування декоративних рослин

У березні настає час масового пророщування посадкового матеріалу. Незважаючи на те, що всі вільні поверхні вже зайняті, треба якось викручуватись.

Орієнтуватися потрібно, знову ж таки, на терміни висаджування у ґрунт. Калли, канни і гладіолуси висаджуються в ґрунт з 40-денними паростками, отже, за півтора місяці до висадки настав час їх будити, якщо самі ще не прокинулися. Аналогічно — ацидантеру, крокосмію.

Жоржини висаджують із 30-денними паростками. Бордюрні можна посадити в контейнери і раніше для висадки в ґрунт вже добре сформованих рослин — вони помітно раніше зацвітуть. Бульбові бегонії теж можна проростити в контейнерах раніше.

Цибулини лілій, якщо вони викопувалися, або свіжокуплені, також можна посадити в ємності — лілії досить легко переносять пересадку на всіх стадіях росту. Хоча краще розвиваються вони, зимуючи у ґрунті.

Перед посадкою варто дуже уважно оглянути бульбові цибулинні та при необхідності полікувати.

  • Пророщування овочевих у березні

За місяць до посадки настав час пророщувати бульби батату та картоплі.

Картоплі потрібні для пророщування розсіяне світло, волога та помірна температура, батату — усе те ж, тільки температура вище. Найкращий варіант — це температура +25 °С…+30 °С. Садять у ґрунт батат укоріненими паростками — тобто потрібно, щоб вони відросли від бульби, потім їх відірвати і окоренити у воді — ось це й буде посадковий матеріал. Сам бульбу можна після цього з'їсти.

Пророщена картопля

  • Посадка кореневищ у березні

Кореневища, які викопувалися на зиму, або, знову ж таки, придбані напередодні нового сезону, у березні нерідко прокидаються — хости, лілійники, півонії тощо

Якщо після всіх посівів, пікірувань, пророщування в квартирі/будинку залишилося місце для життя, значить досягнуто вже деякі висоти садової майстерності!

Городні турботи. Що потрібно зробити у березні?

Березневий сніг призначений для того, щоб пом'якшувати стрибки температури. Зверху вже добре гріє сонечко протягом дня, а ночами — морози. 

Хитрий сніг береться зверху кіркою, зберігаючи при цьому нижні шари порівняно пухкими до кращих, стабільно теплих часів. Так рослинам зручніше.

Але садівникам треба все зробити по-своєму, бо хочеться вже садити, сіяти та зелені.

  • Грядки для ранніх овочів

Призначені для ранніх посівів грядки бажано добре посипати попелом (з мангалів після свят), накрити прозорою плівкою — і хай все тане-удобрюється. Заодно проростуть деякі бур'яни. Під час неминучого похолодання з морозами можна зняти плівку, щоб всі ці проростки замерзли.

  • Парники та теплиці

У теплицях вже цілком комфортно проводити весняне прибирання — очищення, обробку. 

У парниках ту саму роботу треба зробити, як дозволить погода. Насамкінець закидати весь ґрунт снігом і посипати попелом. Відразу прямо по снігу і в парнику, і в теплиці можна посіяти сидерати та холодостійкі культури. Сидерати потрібні ранньою весною для того, щоб починали розмножуватися і працювати мікроорганізми, які забезпечують ґрунтову родючість. Ну а холодостійкі культури (редис, зелень) сіють для раннього споживання.

  • Зимові укриття

Укриті з осені рослини вимагають у березні особливої уваги. Особливо в тих регіонах, де ґрунт не промерзає або промерзає слабо. 

Щойно ґрунт починає відтавати й ґрунтові мікроорганізми, що зголодніли, розвивають бурхливу діяльність — тепло і волога знизу сприяють запріванню укритих рослин. Настав час влаштовувати їм провітрювання: відкривати на краях, а в теплу похмуру погоду відкривати повністю — хай звикають до повітря і світла.

  • Тепличні посіви

Для тих, у кого габарити квартири чи мешканці (маленькі діти, домашні тварини) не дозволяють вирощувати велику кількість розсади, теплиця — порятунок. По свіжонасипаному снігу можна сіяти на розсаду більшість однорічників, усі дворічники та багаторічники, всі види капусти, цибулю-чорнушку і навіть томати. Якщо ще холодно навіть у теплиці, все це можна прикрити покривним матеріалом середньої густини.

Садові роботи. Що потрібно зробити у березні?

У саду роботи — непочатий край! Великий плюс у тому, що багато з них можна поєднати.

  • Обрізання та лікування плодових

Наприклад, обрізка плодових логічно поєднується з оглядом дерев щодо пошкоджень і лікуванням. А також весняним збиранням бруньок для корисного чаю. Сюди можна додати необхідне формування, що прискорює плодоношення. 

  • Ранньовесняна обробка саду

Слідом за обрізанням та формуванням передбачувано йде ранньовесняна обробка саду. Сюди входять як традиційне обприскування культур розчинами бордоської рідини або мідного купоросу, так і обробка штамбів та скелетних гілок вапняним розчином з різними добавками: попелу, мідного купоросу, залізного купоросу, зеленого або дьогтярного мила, молочної сироватки, на сироватки. 

Додаткові компоненти вносять до складу суміші, виходячи з особливостей ділянки та дерев. При надлишку міді у ґрунті купорос не використовують, водночас гній чи послід добре впливають на дерева з пошкодженою корою. Від використання клею та інших добавок, що створюють непроникну плівку, краще утриматися: у корі відбувається досить інтенсивний обмін, вона виділяє одні речовини і поглинає інші. Тому їй життєво потрібна пористість покриття.

  • Щеплення дерев та чагарників у березні

Після набухання бруньок настає час щеплення. Початок весни — чудовий час для цієї корисної та нескладної операції. Вона дозволяє обзавестися новими сортами, а то й гібридами, не захаращуючи сад додатковими деревами.

  • Регулювання цвітіння

У більшості регіонів через потенційні приморозки пізніше цвітіння кісточкових бажано відтягнути. Майже на тиждень може затримати цвітіння товсте шарувате мульчування (щільний сніг, шар тирси, землі або листя) разом із побілкою штамбів та скелетних гілок. Цим самим способом можна скористатися, якщо в саду ростуть, наприклад, вишні з різними термінами цвітіння і погано плодоносять — цвітіння більш ранньої можна затримати, від перезапилення врожайність зростає.

Брунька на гілці


Стрімкий березень дозволяє повною мірою насолодитися як прибиранням снігу на початку місяця, так і прибиранням ділянки, що відтанула і підсохла в кінці. Це додатковий березневий бонус.

(с) Катя Капустіна, Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.