Сіяти броколі на розсаду краще на початку березня — досвід

Зазвичай посів насіння капусти броколі на розсаду проводять у самому початку березня і продовжують до середини місяця.

Перед посадкою треба вибрати найбільш великі насіннини і  витримати їх у воді, розігрітій до 50°С , приблизно чверть години.

Температура до появи сходів повинна бути на рівні 19-20°C, відразу після появи паростків на поверхні ґрунту температуру потрібно знизити до 9-11°C, пише Zemliak.com.

Далі насіння капусти броколі слід занурити в холодну воду з температурою близько 10°С, тим самим «розбудити» їх. Потім насіння замочити в розчині будь-якого стимулятора росту (типу Гетероауксину, ІМК та інших, для того щоб прискорити їх проростання) протягом 7-8 годин, після чого промити в проточній воді, на добу покласти в дверцята холодильника, а потім висушити до сипучості на сухий серветці.

«Висівати насіння можна в будь-які ємності з висотою бортиків близько 25 см. На дно посуду слід укласти шар дренажу – керамзиту, гальки, товщиною в сантиметр, після чого засипати живильним грунтом (суміш дернової землі, річкового піску, деревної золи і перегною в рівних частках). Грунт обов’язково повинен бути рихлим, водо- і повітропроникним», — кажуть експерти.

Після того, як ємності будуть заповнені ґрунтом, необхідно його полити з пульверизатора, краще дощовою водою, а потім зробити борозенки глибиною трохи більше сантиметра з відстанню між ними три сантиметри. Коли борозенки готові, можна сіяти насіння броколі, після чого присипати їх землею, трохи утрамбувавши її.

Так, вдень у сонячну погоду її слід підтримувати на рівні 15-17°C, а в похмуру 12-13°C. Вночі, незалежно від погоди за вікном, температура в приміщенні повинна бути на рівні 8-10°C тепла.

Читайте також: Посівний календар на лютий 2023: важливі роботи на городі, клумбі та в саду.

Вологість повітря в приміщенні потрібно підтримувати на рівні 80-85%, грунт також намагатися тримати у вологому стані, але не переливати грунт понад міру, інакше може з’явитися чорна ніжка, яка погубить розсаду.

Приблизно за два тижні до висадки в грунт розсаду капусти броколі можна почати гартувати, виносячи на балкон або лоджію спочатку на 2-3 години, пару днів, потім на 8-10 годин, пару днів, потім намагатися виставляти розсаду рано вранці і прибирати пізно ввечері і, нарешті, за 2-3 дні до висадки залишити розсаду на ніч.

По темі: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.