Добриво з картопляної шкірки варто готувати вже взимку — поради

Картопляну шкірку можна використовувати як підгодівлю для інших рослин. Картопляні очищення як добриво містять калій і фосфор, а також магній, фтор і інші мікроелементи, що позитивно впливають на зростання культур.

Швидке добриво можна зробити на свіжих картопляних очистках. Для цього сировину заливають окропом, витримують добу, потім поливають отриманої водою кімнатні рослини або розсаду в горщиках, пише Zemliak.com.

«Не годяться в якості добрива очищення від вареної картоплі. Тривала термічна обробка знищує всі корисні мікроелементи»,  — кажуть експерти.

Щоб зберегти картопляні відходи до весни, їх сушать або заморожують. 

«Найзручніше підсушувати очищення в духовій шафі або на гарячій батареї. Термін приготування в духовці 3-4 години при температурі не вище 100 ° C. Після цього підсушений матеріал пропускають через м’ясорубку або подрібнюють в блендері. Потім ще раз просушують. Такий продукт зберігають в полотняному мішечку», — кажуть городники.

Морозилка для цієї процедури навряд чи підійде через малий об'єм. При мінусовій температурі за вікном шкурки виносять на холодний балкон, розсипають тонким шаром і підморожують. Нові очищення досипають до замороженого продукту і продовжують процедуру. 

«Як тільки ртутний стовпчик зупиняється на позначці 0°C, шкурки прибирають з балкона, щоб не почалося гниття продукту», — додали знавці. 

Перед сушінням і заморожуванням очищення добре промивають під струменем води, поки видимих ​​слідів бруду не залишиться. Сушка в духовці — відмінний варіант позбутися від патогенних мікробів.

Актуально: Для покращення несучості взимку варто збільшити раціон на 15% — експерти.

Застосовують картопляні очистки по-різному. Іноді їх розкладають по земельній ділянці і перекопують разом з грунтом. Бактерії справляються з переробкою шкурок, і грунт насичується корисними речовинами.

«Під час висадки у відкритий грунт розсади огірків, гарбуза, кабачків, патисонів, кавунів, динь, капусти використовують поживну суміш у вигляді кашки. Її поміщають на дно ямочки, присипають грунтом. Потім викладають ще порцію кашки і землі. Тільки після цих приготувань поміщають в лунку паросток і засипають коріння землею»,  — діляться городники.

Також серед сімейства пасльонових культур є представники, для яких шкурки не застосовуються. До таких рослин відносяться томати, перець, баклажани та інші культури. Їх пов’язують з картоплею загальні хвороби.

Поливати настоєм з висушеного картопляного лушпиння цибулі, часнику, ріпки, редьки, редиски можна, починаючи з кінця травня кожні два тижні. Краще не поливати окремі цибулини, а вилити добриво в борозни між рядами посадок. Настій потрібно попередньо процідити, щоб шматочки не потрапили на грядку.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.