Для покращення несучості взимку варто збільшити раціон на 15% — експерти

З настанням зими домашні господарства втрачають виробництво яєць. Для покращення несучості курей експерти рекомендують добову норму корму взимку збільшити приблизно на 15%.

Про це пише УНІАН.

«Найбільший відсоток в раціоні курей взимку припадає на зернові культури: кукурудзу, пшеницю або ячмінь. Перед годуванням зерно потрібно роздрібнити», — кажуть експерти.

Також важливо забезпечити для птиці вологу мішанку — вона повинна становити близько 30% всього корму. Мішанку зазвичай варять з декількох видів крупи, картоплі і риб'ячого жиру. Такий вологий корм взимку дають окремо від сухого, 4 рази на день. Для порівняння, сухе зерно зазвичай насипають у годівниці двічі на день.

«Кури будуть нести більше яєць, якщо вмішати в корм білок. Це може бути кісткове борошно або подрібнена яєчна шкаралупа. Білок дуже важливо додавати в корм птахів взимку, якщо хочете вивести домашніх курчат», — додали знавці. 

Також зазначається, взимку кури страждають від нестачі вітамінів. Компенсувати це можна за допомогою овочів, таких як буряк, кабачки, гарбуз, терта морква. Також птахам дають відварну картоплю. Днем по курнику можна розкласти капустяні листи.

«Зелень взимку дуже корисна для травлення курей і вітамінного складу яєць. Особливо важливо годувати взимку зеленню молодих курей віком до 2 років. Для цього з літа засушують кропиву, конюшину, мишачий горошок та інші трави. Жменю трави додають в щоденний корм. Якщо не заготовили траву влітку, її можна купити на базарі», — зазначають досвідні господарі. 

У сільськогосподарських магазинах можна купити подрібнений ракушняк для додавання в корм птахів. Дорослі несучки можуть обійтися без такої добавки, а ось молодняку і бройлерам ракушняк дуже корисний.

Корисне джерело білка і жиру для курей взимку — це макуха. Заводчикам рекомендують додавати в корм трохи макухи двічі на день.

Експерти радять, якщо кури взимку хворіють, худнуть або линяють, варто купити у ветеринарному магазині мінеральні добавки в корм. Також у вологу мішанку вранці можна покришити шматочок крейди.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.