Для інкубації беруть яйця старіших курей — експерти

Для висиджування в інкубаторі беруть яйця не молодих курей, а тільки від 1,5-2 років. Експерти не радять брати яйця від птиці, яку за допомогою посиленого годування примушували частіше нестися.

Про це пише Волинь.

«Курячі яйця, залишені для насиджування, повинні зберігатися не більше 2 тижнів у прохолодному приміщенні, качині і індичі — 7-8 днів, гусячі  — 8-10 днів. Курячі, індичі, і дрібні качині яйця зберігають у вертикальному положенні (тупим кінцем вгору), а великі качині і гусячі — у горизонтальному», — зазначили експерти. 

Фахівці рекомендують вибракувати яйця неправильної форми (подовжені, грушоподібні, майже округлі), з дефектами шкаралупи (тріщини, вапняні нарости, шорсткість, потовщення в середній частині), з масою, набагато меншою середньої для даного виду несучок.

Зазвичай інкубувати яйця треба правильної форми, з чистою та гладкою скорлупою. Повітряна камера повинна знаходитися в тупому кінці або бути трохи зміщеною у бік. Жовток в доброякісному яйці займає центральне становище, але може розташовуватися і трохи ближче до повітряної камери.

«Не використовуйте надто великих яєць. На перший погляд здавалося б, що з великих яєць вилупляться великі курчата. Проте є ряд застережень, до яких варто прислухатися. Як відомо, старша птиця несе яйця більші за молодшу. А тому у таких яєць вища ймовірність поганої шкаралупи», — додають фахівці.

Показник вилуплювання курчат з великих яєць нижчий. В інкубаторі великі яйця гірше охолоджуються, бо між ними менше повітря.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.