Експерти нагадали, які добрива необхідно приготувати навесні

Найраніше починати підживлення можна в березні. Якщо сніг все ще лежить, добрива вносять прямо в нього: під час танення снігу вони розчиниться і рівномірно вберуться в грунт. Таким способом варто вносити лише азотні добрива, пише Zemliak.com.

«Перегній — швидкодоступне органічне добриво покращує грунтову структуру і сприяє розвитку коренів. Витрата — 5 відер на 1 дерево. При удобрюванні зерняткових культур перегній вносять під час перекопування, а під кісточкові розкидають», — кажуть експерти.

Карбамід активізує ріст рослин, зміцнює імунітет, підвищує врожайність. Використовується на етапі утворення листя і бутонів. 

«Розчин для обприскування плодових дерев і кущів готують з розрахунку 20 г на 10 л води. Сечовину не можна поєднувати із суперфосфатом та доломітовим борошном», — додали фахівці. 

Аміачна селітра покращує смак плодів, підвищує продуктивність плодових культур, запобігає розвитку патогенних мікроспор. Витрата — 30 г на дерево. Після розкидання добрива грунт ретельно поливають. Не можна поєднувати з тирсою і торфом.

Для будь-яких плодових і ягідних культур підходить суперфосфат. Весняна підгодівля яблуні, груші, сливи, абрикоса та інших дерев суперфосфатом покращує живлення коріння, прискорює розвиток бруньок і плодів. 

«Норма внесення фосфоровмісні добрива — 40-70 г на дерево або кущ. Не варто комбінувати з аміачною селітрою і карбамідом», — радять досвідні аграрії.

Курячий послід містить велику кількість макро- і мікроелементів, використовується для швидкого поповнення дефіциту азоту. Для приготування живильного розчину відро добрива змішують з 10 відрами води. Витрата — 5 л на дерево.

Для протистояння складним погодним умовам — стійкій посусі або раптовим заморозкам, а також хворобам використовують сульфат калію. Норма внесення — 20-30 г на кущ. Забороняється змішувати з кальцієвою селітрою і фосфоритним борошном.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.