На Волині селяни скаржаться на фермерів за обробку полів

Мешканці села Липини, що на Волині, скаржаться на те, що після обробки полів сільськогосподарським підприємством «Несвіч», за ніч виник частковий падіж бджіл, частина з яких загинула.

Про обробку полів селяни не були попереджені. І наступного дня після виявлення мертвих бджіл біля усіх вуликів, люди згуртувалися, і наразі сільська комісія намагається вирішити це питання. Також до процесу долучили юристів.

Про подію повідомляє онлайн-видання Вісник.

Місцевий житель Анатолій розповів, 5 липня біля 13 години він був свідком, як обробляли хімікатами поля засіяні соєю на території Липин, яке належить до Підгайцівської громади.

«Згідно із законодавством заборонено обробляти поля в таку пору і при високій температурі. Проте фермери знехтували такою забороною і внаслідок цих дій з вечора почали гинути бджоли у всіх бджолярів села», — розповів Анатолій.

Наразі у селі зібрали комісію, яка розглядає це питання. Також було звернення до спілки бджолярів Волині. Представники сільськогосподарського товариства не виявили бажання приїхати на місце.

«Ми зв’язувалися з їхніми юристами, які мали поспілкуватися з керівництвом і лише тоді планували дати відповідь. Проте керівництво не вбачає в цьому вини і не погоджуються на компенсацію», — додає Анатолій.

Також чоловік зазначив, що селяни, які проживають біля того поля, у момент обробки втікали з дворів і закривали вікна та двері будинків через сильний сморід.

За словами заступника Підгайцівського сільського голови Леоніда Гроголя, який був присутній на комісії з цієї проблеми, на місце події прибули поліція, представники Держпродспоживслужби, комісія Підгайцівської сільської ради та заявники.

Також він наголосив, що зв’язуваіся з представниками СГПП «Несвіч», проте вони не відгукнулися на пропозицію бути присутніми на комісії.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.