На Львівщині створили туристичний маршрут імені Степана Бандери

Управління туризму та курортів Львівської ОВА в серії «Патріотичні мандри Львівщиною» пропонує відвідати місця пов’язані із життям видатного провідника українських націоналістів Степана Бандери.

Про це повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

Маршрут складається з трьох об’єктів: 

  • Садиба-музей у селі Воля-Задеревацька
  • Музей родини у Стрию
  • Музей у Дублянах.

Садибу-музей у Волі-Задеревацькій створено у батьківській хаті провідника ОУН, де сім’я проживала з 1933 по 1936 роки. Село Воля-Задеревацька на Стрийщині насамперед відоме як родинне гніздо Бандер. Саме тут можна дізнатися про водночас трагічну та сповнену героїзму долю цілої сім’ї.

«Експозиція розміщена у шести кімнатах будинку. У першій кімнаті можна дізнатись про родовід Бандер, далі капличка, де отець Андрій (батько Степана Бандери) хрестив взимку дітей та вінчав молодят. Ця кімната є найбільш автентичною, наступні зала побуту, де зібрані ужиткові речі та представлена українська вишивка, наступні зали присвячені юнацьким рокам Степана Бандери, діяльності ОУН та УПА, матеріалам, які розповідають про його смерть», — ідеться у повідомленні.

Раритетними є чотири оригінальні речі, які належали родині, — це стіл, сервант, шафа та бамбетль. Будинок родини Бандер став музеєм на свято Покрови, 14 жовтня 1990 року. Знаходиться у Волі — Задеревацькій (Стрийський район, Львівська область).

Музей родини Бандер у Стрию діє із 2010 року та знайомить з родоводом діяча ОУН, долею його сім’ї, діяльністю батька — священника і громадського діяча, розповідає про стрийський період життя та початки українського підпілля на Стрийщині. Центральне місце в експозиції займає висвітлення проголошення Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941р. Музей розташовано у місті Стрий, на вулиці Львівській, 20.

Музей Бандери у Дублянах створено у Львівському національному аграрному університеті у 1999 році. Музейна експозиція висвітлює тему національно-визвольних змагань українського народу у ХХ ст., навчання на рільничо-лісовому факультеті, участь в українському національному житті краю та політичну активність. Знаходиться музей у місті Дубляни (Львівська область) на вулиці Володимира Великого, 1.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.