Повноваження голів громад на час воєнного стану хочуть розширити — Безгін

Незабаром Верховна Рада України має розглянути в другому читанні розгляне Законопроект №7269, адже цей документ уже 2 травня рекомендував із правками профільний комітет.

Про це повідомив Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою ВРУ.

Проект Закону №7269 передбачає збільшення повноважень сільського, селищного, міського голови територіальної громади, де не ведуться бойові дії та не утворена військова адміністрації. 

«Збережено одноособові повноваження голів громад, що пропонувалися в першому читанні, навіть трохи розширено перелік, з урахуванням кількох пропозицій Львівської громади», — зазначив народний депутат.

Віталій Безгін додав, що в процедурі звернення голови обласної військової адміністрації до Президента щодо впровадження ВА в громаді додано ще один запобіжник. Воно має бути погоджене Генштабом ЗСУ.

По темі: Проект Закону 7269: як може змінитися робота місцевої влади в період дії воєнного стану.

Також підтримано весь пакет правок МінЮсту, НАДС і колег, щодо спрощення процедур для потрапляння на державну службу та службу в органи місцевого самоврядування. При цьому прибрано можливість політично вмотивованих звільнень.

«Є кілька суперечливих норм, де ми не змогли знайти компроміс по стримках і противагах в самоврядних та воєнних повноваженнях. Дав обіцянку підтримати механізм (правку), якщо він буде наданий місцевим самоврядуванням і буде виглядати дієвим», — зазначив Віталій Безгін, народний депутат. 

Отож, згідно документу, зважаючи на відсутність кворумів в окремих місцевих радах, запропоновані норми дають змогу головам громад з низки питань приймати рішення одноосібно. В умовах воєнного стану це дасть можливість місцевому самоврядуванню оперативно вирішувати низку питань, що є дуже важливо.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.