Проект Закону 7269: як може змінитися робота місцевої влади в період дії воєнного стану

У суботу 9 квітня у ВРУ було зареєстровано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану.

А вже 21 квітня з висновками комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування згаданий проект Закону було прийнято за основу із скороченням строку підготовки. Станом на початок травня документ готується до другого читання.

Автором цього документа був народний депутат України Віталій БЕЗГІН та інші.

Про що ж цей проект Закону — розбираємося разом із Zemliak.com.

ОНОВЛЕНО

У четвер 12 травня 2022 року ВРУ ПРИЙНЯЛА в другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану (№7269).

У вівторок 3 травня на офіційному сайті ВРУ з'явилася інформація, що розгляд проекту Закону перенесено.

Сайт ВРУУ понеділок 2 травня народний депутат Віталій Безгін повідомив, що КОМІТЕТ РЕКОМЕНДУВАВ ЗАКОНОПРОЕКТ №7269 ДО ДРУГОГО ЧИТАННЯ.

Які пропозиції були обговорені та внесені?

  • Збережено одноособові повноваження голів громад, що пропонувалися в першому читанні, навіть трохи розширено перелік, з урахуванням кількох пропозицій Львівської громади.
     
  • У процедурі звернення голови обласної військової адміністрації до Президента щодо впровадження ВА в громаді додано ще один запобіжник. Воно має бути погоджене Генштабом ЗСУ.
     
  • Підтримано весь пакет правок Мін'Юсту, НАДС і колег, щодо спрощення процедур для потрапляння на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування. При цьому прибрано можливість політично вмотивованих звільнень.
     
  • Є кілька суперечливих норм, де ми поки змогли знайти компроміс по стримках і противагах в самоврядних та воєнних повноваженнях. Водночас народний депутат дав обіцянку підтримати механізм (правку), якщо він буде наданий місцевим самоврядуванням і буде виглядати дієвим.

Чому необхідно прийняти цей проєкту закону?

В умовах воєнного стану критично важливим є забезпечення належного та безперервного функціонування органів місцевого самоврядування.

Особливо актуальною є потреба в оперативному прийнятті рішень, які безпосередньо впливають як на життєздатність територіальної громади (її спроможність якісно опрацьовувати виклики воєнного часу), так і обороноздатність і безпеку територіальних громаді і держави на тлі повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

Таким чином, існує потреба у прискоренні прийняття управлінських рішень в умовах війни, забезпечення безперервності функціонування органів публічної влади, в тому числі комунального сектору економіки на усіх рівнях.

Навіщо приймати такий проект?

Мета — врегулювання особливостей здійснення повноважень органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану, спрощення процедури прийняття кадрових рішень щодо посад в органах місцевого самоврядування, посад керівників суб’єктів комунального сектору економіки в умовах воєнного стану.

Що передбачає проект Закону №7269?

Найважливіші правила, які пропонується встановити проектом Закону, є такими:

1. В умовах воєнного стану сільський, селищний, міський голова територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації населених пунктів, має право, з обов’язковим інформуванням керівника відповідної обласної військової адміністрації, приймати низку важливих рішень. Зокрема, із питань бюджету, кадрових питань тощо.

Приклад: сільський, селищний, міський голова може прийняти рішення про передачу коштів з відповідного місцевого бюджету на потреби ЗСУ або для забезпечення заходів правового режиму воєнного стану або боротьби зі стихійним лихом, епідеміями, епізоотіями абощо.

2. У разі затвердження сільським, селищним, міським головою тимчасової структури органів місцевого самоврядування, щодо працівників, посади яких не входять до тимчасової структури, оголошується простій (або їх переводять, за згодою) на рівнозначну або нижчу посаду).

Таким працівникам дозволяється займатись іншими видами діяльності, в тому числі підприємницької, протягом періоду дії тимчасової структури органів місцевого самоврядування, яка не можефункціонувати більше 30 днів після припинення або скасування воєнного стану.

3. В умовах воєнного стану сільський, селищний, міський голова, керівник виконавчого органу місцевого самоврядування має право призначати осіб на посади:

  • в органах місцевого самоврядування
  • керівників комунальних підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління відповідного органу місцевого самоврядування

Для цього буде достатньо поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

4. У разі утворення військової адміністрації населеного пункту повноваження сільської, селищної або міської ради, її виконавчих органів протягом дії воєнного часу та 30 днів після його припинення або скасування здійснюються такою військовою адміністрацією, а повноваження сільського, селищного, міського голови здійснюються начальником відповідної військової адміністрації.

5. У період дії воєнного стану особливості надання адміністративних послуг та інших публічних послуг у територіальних громадах, на територіях яких ведуться бойові дії, можуть визначатись центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у сфері надання відповідних послуг.

6. Особа, яка претендує на зайняття посади в органах місцевого самоврядування, посади керівника комунального підприємства, установи, організації, в умовах воєнного стану

  • не подає е-декларацію особи,
  • не надає документ рівня володіння державною мовою,
  • не проводяться перевірки за ЗУ «Про запобігання корупції», «Про очищення влади»;

7. Протягом дії воєнного стану та 30 днів після його припинення або скасування повноваження обласних (у разі тимчасової окупації або оточення адміністративного центру області) та районних рад здійснюються відповідними обласними та районними військовими адміністраціями.

8. Обласні військові адміністрації за погодженням з Генеральним штабом Збройних сил України визначають територіальні громади, на території яких ведуться бойові дії, а також населені пункти, які є оточеними.

Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

У даній сфері правового регулювання діють:

  • Конституція України;
  • Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
  • Закон України «Про правовий режим воєнного стану».

Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація проєкту Закону не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

Прогноз результатів після прийняття проекту Закону

Застосування закону після його прийняття дозволить запобігти втраті керованості державою в умовах воєнного стану.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.