Українські школи харчуватимуться по-новому

Українські школи отримали нове меню. Над наповненням матеріалів працював Євген Клопотенко з командою соціального проекту з покращення культури харчування Cult Food. Наразі технологічні карти опубліковано на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Документи у вільному доступі і будь-яка школа може використовувати їх.

«Страви та вироби з цієї технологічної документації можна вносити до будь-якого сезонного меню, зокрема і зимового. В ній наведено всі необхідні розрахунки (брутто/нетто, енергетична цінність тощо), зазначені процеси приготування та температурні режими. Також є технологічні карти на безглютенові страви та інструкції, як таку їжу готувати», — йдеться у повідомленні.

Згідно нового плану зменшується кількість цукру, який споживатимуть діти — з 70 г на день на 25 г. Добовий обсяг солі — не більше 5 г. Хліб і булки замінять фруктами та овочами, цільними злаками та бобовими.

Раніше меню укладали на два тижні для зимово-весняного і літньо-осіннього періодів року. Тепер воно має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон дітей та спонукати упорядників меню до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону. 

Нове меню відтепер є джерелом інформації про енергетичну цінність страв та виробів, про наявні в них алергени. Воно дозволяє розрахувати, наскільки споживана дітьми їжа відповідає нормам.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.