Євген Клопотенко презентував різдвяні рецепти

Український шеф-кухар Євген Клопоетнко та команда сайту Klopotenko.com долучилися до різдвяного мистецького проекту «Від Романа до Йордана». У свою чергу кухар приготував всі 12 страв і поділився рецептами з читачами сайту Klopotenko.com, щоб українці дізналися більше про традиції святкування Різдва, ідеться у прес-релізі.

«Цим проектом я хочу нагадати українцям про їхні традиції. Тепер кожна родина може приготувати ці страви. Хтось відновити у пам'яті забуте, хтось вперше доторкнутися та відчути всю магію нашої культури», — зазначає Євген Клопотенко. 

Започаткований ще у 2010 році групою українських митців зі Львова — Олею Кравченко, Ярославою Ткачук, Олею Пильник, Уляною Нищук та Остапом Лозинським — проект має на меті презентувати українські різдвяні традиції у різних мистецьких жанрах. 

Проект «Від Романа до Йордана» у 2022 році об’єднав митців ідеєю відтворення 12 страв різдвяного столу. Кожен з учасників проекту втілив у своїй роботі (живопис, графіка, текстиль тощо) улюблену традиційну страву, яку готували у його родині на Святвечір. 

Андрій Винничок зобразив для проекту різдвяні медівнички, Анна Атоян — голубці з грибами, Зоряна Опанащук надихнулась борщем та цісарькими пирогами.  Мар’ян Пиріг створив тарілку з зображенням улюблених маринованих грибочків, а Наталя Русецька зобразила тушковану капусту з грибами та фасолею. 

Підтримала тему овочевих страв Юлія Долинська, зобразивши першу фасолину, яка завжди найсмачніша. Оля Кравченко візуалізувала різдвяний борщ з вушками, який є щороку на різдвяному столі у кожній родині. Остап Лозинський вирішив показати «Останній пампух» з начинкою з трояндового варення, Роман Зілінко та Уляна Нищук обрали рибні страви — коропа по-єврейськи та оселедець, вимочений у молоці. Ярослава Ткачук та Данило Мовчан обрали обов'язкові для кожного різдвяного столу кутю та узвар.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.