Українці святкують Різдво Христове 25 грудня

Сьогодні вперше за роки Незалежності українці відзначають одне з найбільших релігійних свят — Різдво Христове — за оновленим новоюліанським церковним календарем 25 грудня.

Ще 28 липня 2023 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про офіційне перенесення святкування Різдва в Україні з 7 січня на 25 грудня.

А з вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) перейшла з зі старого юліанського календаря на новоюліанський, відтак тепер православні віряни в Україні отримали можливість відзначати церковні свята разом зі всім цивілізованим світом.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав українців з нагоди Різдва Христового і зазначив, що це свято закликає до переосмислення життєвих поглядів і нагадує про одвічні християнські цінності.

«Цього року Православна церква України разом із більшістю помісних церков уперше повноцінно відзначає свята за новим Юліанським календарем... Різдво Христове закликає до переосмислення життєвих поглядів і нагадує нам про споконвічні християнські цінності: віра, любов, істина — це поводирі стійкості та фундамент нашої боротьби», — сказав Епіфаній у привітанні. 

Також напередодні 24 грудня було Надвечір’я Різдва Христового. Українські родини збиралися на святу вечерю, а після за давньою традицією — носили калачі та кутю своїм хресним батькам та починали колядувати.

Українські захисники також, по можливості, влаштовували святу вечерю в окопах, бліндажах та місцях розташування.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.