Енергетики нагадали, хто відповідає за зелені насадження поблизу ЛЕП

Відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є їх власники та землекористувачі.

Тож громадяни, органи місцевого самоврядування, установи та організації мають виконувати вимоги чинного законодавства України в частині догляду за зеленими насадженнями на своїх територіях, своєчасної обрізки дерев та дотримання меж охоронних зон електромереж.

Про це ідеться в пресрелізі АТ «Сумиобленерго».

«Власники зелених насаджень мають утримувати їх в такому стані, щоб гілки були на відстані не менше 2 м від крайніх проводів повітряних ліній напругою 0,4 кВ і не менше 10 м від проводів повітряних ліній напругою 6-10 кВ», — кажуть енергетики.

Дерева, які мешканці населених пунктів висаджують в охоронних зонах електромереж (поблизу ліній електропередачі), під час негоди можуть пошкоджувати електричне обладнання. Це призводить до аварійних знеструмлень споживачів електроенергії і створює загрозу для життя та здоров’я людей.

Крім того, розлогі крони й коріння ускладнюють експлуатацію повітряних і кабельних ліній електропередачі.

В енергетичній компанії нагадали, що для безпечної експлуатації електромереж та їх збереження Правилами охорони електричних мереж, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.1997 № 209, передбачені охоронні зони вздовж кабельних і повітряних ліній електропередачі. У межах охоронних зон забороняється саджати дерева та інші багаторічні насадження.

До слова, компанії, які надають послуги з енергопостачання, має право припинити або обмежити електропостачання споживачів, що порушують зазначені правила.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.