Енергозбереження в громадах має стати новим пріоритетом у стратегії розвитку — думка

Забезпечення фінансово доступного, надійного та сталого енергопостачання в громадах має бути важливим кроком в формуванні місцевого бюджету.

Європейці вже зрозуміли необхідність переходу на екологічно чисті джерела енергії та нарощують темпи, активно використовуючи при цьому кооперативну форму організації діяльності.

Про це розповіла Тетяна Кунденко, редактор служби новин Zemliak.com, із посиланням на низку профільних джерел.

«Сьогодні для прогресивного селянина енергетичний кооператив більш рентабельний, ніж участь у кооперативі з утримання корів та збирання молока», — ідеться в повідомленні.

У сільських громадах, особливо, віддалених сіл, де існують проблеми із постійним енергопостачанням, енергетичні кооперативи, що використовують ресурси розсіяної та прямої сонячної радіації (сонячне світло), можуть стати новим джерелом отримання прибутку сільськими громадами.

Як приклад, енергокооператив, який створено за сприяння Інституту сталого розвитку на Харківщині, який складається, всього, з 3 домогосподарств, має споживання (1000-1200 кВт*год/місяць), а сонячна електростанція, що вони збудували на власних дахах, виробляє 3000-3300 кВт*год/місяць електричної енергії. 

Щомісяця, кооператив заробляє від 9 до 10 тис грн. Враховуючи, що будівництво (із документацією) обійшлося у 13 тис USD, то проект окупиться за 2,7 роки, безкоштовно забезпечуючи електричною енергією домогосподарства та надаючи додатковий прибуток. 

У перспективі створення енергокоперативів сприяє створенню можливостей для широкого застосування системного та фінансово менеджменту включно з плануванням та впровадженням заходів з енергоефективності.

Взявши за основу найкращі міжнародні практики та врахувавши українські реалії, впровадження енергозбереження в громадах зможе забезпечити, як мінімум, незалежне постачання тепла та електроенергії.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.