Громади вчили, як правильно готуватися до опалювального сезону в умовах війни

Програма U-LEAD розпочала впровадження нового навчального курсу для громад «Енергетична безпека». Перша інформаційна сесія стосувалася питання енергетичної безпеки під час опалювального сезону 2022-2023 рр., пише Децентралізація.

«Розробляючи цей курс, ми мали на меті донести інформацію для громад, щоб вони, умовно кажучи, «звірили годинники». Тобто зрозуміли, чи налагоджена робота відповідних служб, чи підготовлені будівлі до опалювального періоду, чи достатньо фахівців для ремонтних бригад і обслуговування енергетичних систем,  як інформуватиметься населення взимку у випадку надзвичайних ситуацій», — зазначила Юлія Молодожен, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області.

Про те, якими мають дії представників місцевої влади під час підготовки до опалювального сезону, розповів експерт з енергоменеджменту, енергоефективності та відновлювальних джерел енергії U-LEAD Дмитро Сакалюк

Експерт наголосив на ретельній перевірці систем опалення, електричних мереж  та систем водопостачання, а також пояснив чому важливо мати розроблені інструкції для позаштатних ситуацій, які трапляються під час війни.

На його думку, значну увагу потрібно приділити аналізу потреб та прогнозуванню енергоспоживання в громадах, а також зробити мінімальні запаси ремонтних матеріалів. Наприклад, на рівні громади необхідно провести ревізію систем опалення в будівлях, електричної мережі та її елементів в будинках. Також наголошувалося на більш раціональному використанні приміщень.

Наприклад, переміщення різних організацій в одну будівлю, заходи і активності проводити в тих кімнатах, які опалюються однією гілкою опалення, вивчення графіку роботи і уникнення неефективного обігріву приміщень.

Також акцент був зроблений на комунікації з мешканцями громади для пояснення їм шляхів утеплення свого приміщення, а також підготовки до опалювального сезону.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.