У Дубівській сільській громаді куплять валізу енергоменеджера

Нинішній очільник Дубівської сільської громади на Волині Роман Троцюк поставив енергоефективність одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності, пише Район.Еко.

«Я за освітою вчитель фізики та математики, тому тема енергоощадності для мене близька, оскільки розуміюся у теплопровідності матеріалів та інших нюансах. У 2016  році ми планували придбати тепловізор для виявлення та запобігання втрат тепла у будинках. Я тоді не знав, що для цього лише тепловізора недостатньо. Тепер під проєкт ми купимо не тільки тепловізор, а значно більше — «валізу енергоменеджера»», — розповів Дубівський сільський голова Роман Троцюк.

«Валіза енергоменеджера» — прилади, за допомогою яких можна проводити обстеження будівель комунальних закладів, дотримуватись нормативних вимог їх експлуатації, опрацьовувати механізми порівняння обсягів споживання енергоносіїв, виявити будівлі, на які потрібно звернути особливу увагу, проводити енергоаудити.   

У «валізу енергоменеджера» входять: тепловізор, енергометр, мінівимірювач освітленості, газоаналізатор діоксиду вуглецю, ручний лазерний далекомір, реєстратор температури й вологості.

Діагностика втрат енергії є ключовою складовою енергоощадності, адже використовуючи надлишок енергії, окрім надмірних витрат коштів, відбувається й збільшення викидів CO2. 

«Все тому, що електростанції країни працюють на викопних паливних ресурсах, тобто викиди парникових газів відбуваються не безпосередньо на території громади, а на електростанції. Ці викиди CO2 громада також повинна враховувати», – зазначив голова. 

Спершу діагностику тепловтрат енергоменеджери проведуть у муніципальних будівлях, а потім у будинках мешканців громади. Ця діагностика житлових будинків приватного сектору громади буде безкоштовною, про що запевнив Дубівський голова Роман Троцюк. Головною метою діагностик є зменшення втрат теплової енергії у громаді, відтак мінімізація викидів CO2 в атмосферу.  

«Ми будемо обстежувати будинки, щоб вказати людям на місця, де відбувається втрата теплоенергії. Зараз утоплення проводиться за принципом: «Утеплив сусід фасад, то і я так зроблю» або «Замінив вікна, то й мені пора». Це так не діє! Можливо, у певному будинку втрати тепла відбуваються із даху. Діагностика дасть більший ефект при менших економічних втратах», – пояснив Роман Троцюк. 

Дубівська громада вже має позитивний досвід в напрямку енергоощадності. Завдяки проведеним заходам громада зекономила значні кошти. Тут кажуть: «Зекономлені кошти – це зароблені кошти». Енергоощадні заходи дозволили не лише розвиватися в енергоефективному напрямку, але й втриматися громаді «на плаву» у фінансовому плані, адже зекономлені кошти відобразилися на фінансовій спроможності громади.  

«У нас взимку при десяти градусах нижче нуля могли випасати кроликів над теплотрасою. Над трубою на відстані чотирьох метрів росла зелена трава», – поділився обсягами колишніх енерговитрат Дубівський голова. 

Крім цього, у рамках проєкту задля можливості управляти енергоспоживанням буде впроваджено енергомоніторинг —  комплекс заходів, спрямований на отримання даних по енергоспоживанню об'єктів  бюджетних закладів та установ та їх обробку для виявлення випадків відхилення енергоспоживання від базової лінії, а також для планування енергоспоживання на майбутні бюджетні періоди. Для здійснення енергомоніторингу планується закупівля автоматизованої інформаційної системи – спеціальної програми для збору і аналізу даних. Система щоденного енергомоніторингу дає можливість ефективніше управляти енергоспоживанням, що призводить до економії 5-15% видатків на енергоресурси. 

Поки що фактором, що не дає можливості розвиватися Дубівській громаді в напрямку енергоефективності на повну є відсутність розроблених програмних документів, заходи з управління енергією здійснюються точково та не охоплюють усіх наявних потреб. Тому впровадження системи енергоменеджменту та розробка Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату є ключовим кроком для подальшого комплексного впровадження заходів з енергоефективності, енергоощадності та клімату.

Дубівська громада вже давно рухається в напрямку енергоефективності і енергоощадності, що простежується у таких аспектах: 

  • проводять заміну вікон, утеплення фасадів та дахів муніципальних будівель;

  • все більше використовуються енергія з поновлюваних джерел, зокрема сонячні електростанції на дахах будинків жителів громади та на території підприємств, щоб зменшити залежність від централізованих мереж енергопостачання, отримувати дешевшу електрику, о у свою чергу зменшує викиди CO2 (вуглекислого газу) в атмосферу;

  • відбувається перехід на пелетне опалення, це можливо завдяки підприємству з виробництва паливних пелет в громаді;

  • планують вирощувати енергетичні культури рослин, що покликані зменшити викиди CO2  в атмосферу, насамперед ці культури спрямовані на переробку у вищезгадані пелети.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.