Черняхівську селищну раду оштрафували за сміття на півмільйона гривень

Претензію на понад 547 тис. грн як шкоду за засмічення земель та порушень у сфері поводження з відходами виставили екологи Черняхівській селищній раді, інформує Перший житомирський інформаційний портал.

У понеділок 18 вересня суд зобов’язав Черняхівську селищну раду ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища, а старости округів отримали штрафи.

Про це повідомляє екоінспекція Поліського округу.

Ще у вересні 2021 року Інспекцією було здійснено плановий захід державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища Черняхівською селищною радою Житомирського району, під час якого було виявлено низку порушень, зокрема, у сфері поводження з відходами.

Так, не було оформлено право користування на земельні ділянки під сміттєзвалищами на території старостинських округів Черняхівської ОТГ, не розроблено та не затверджено схему санітарного очищення населених пунктів селищної ради, не переоформлено паспорти місць видалення відходів, не організовано роздільне збирання твердих побутових відходів, не відведено спеціальні ділянки або поля компостування для вивезення опалого листя, у період листопаду, з метою недопущення спалювання опалого листя на території житлової забудови, в скверах і парках.

Рішенням суду в адміністративній справі від 18.09.2023 зобов’язано Черняхівську селищну раду ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища та оформити документи на право власності на земельні ділянки на території Пекарщинського, Андріївського, Очеретянського, Селецького, Салівського старостинських округів, за межами с. Сали Жадьківського старостинського округу, Черняхівської селищної ради, Бежівського та Сліпчинського старостинських округів.

В екоінспекції також зазначають, що надіслали матеріали до поліції. Нині правоохоронці проводять досудове розслідування, а отримані матеріали приєднано до відкритого кримінального провадження.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.