На комунальному полі Тростянецької громади вже збирають урожай гарбузів

На комунальних полях Тростянецької громади площею 150 га розпочали збирати гарбузи. Цією аграрною справою вже третій рік займається комунальне підприємство Тростянецької міської ради — Агенція місцевого розвитку.

Процес збирання у зв’язку зі сприятливими погодними умовами було розпочато декілька днів тому. Трактором гарбузи було сформовано в кагати, а наразі спеціальною технікою гарбузи збирають і з їх м’якоті прямо на полі видобувають насіння, яке й буде реалізовуватися.

Провідний агроном фермерського господарства «Ант-агро», яке цього року допомагає зі збором врожаю, Микола Басов розповів:

«Культура «гарбуз голонасінний» сьогодні дуже актуальна, з насіння гарбуза виробляють олію, та й в сухому вигляді гарбузове насіння — дуже цінний продукт, який рекомендують вживати багато дієтологів. Насіння цього гарбуза коштує від 2 до 2,6 долара за кг сухого насіння. Ми плануємо отримати врожай приблизно 1,3-1,4 т сирого насіння з гектара», — зазначив агроном.

Цьогоріч у громаді засіяли близько 150 га омунальних полів Тростянецької громади, адже минулий рік показав, що прибуток є досить вагомим. 

«На жаль, погодні умови внесли свої корективи, внаслідок тривалих дощів урожай буде дещо меншим, ніж минулого року, але сьогодні маємо суху й теплу погоду, тож весь урожай буде зібрано вчасно», — зауважив заступник Тростянецького міського голови Володимир Злепко.

Також він додав, що на наступні роки площі посівні та площі ріллі комунального підприємства «Агенція місцевого розвитку» будуть збільшуватися, тож уже буде змога робити сівозміну. Це дасть можливість землі «відпочити», тобто ефективність вирощування тої чи іншої культури тільки зростатиме.

Утім точні цифри прибутку комунальники-аграрії отримають вже після завершення збору урожаю, тож і підрахунки та прогнози щодо засівання комунальних полів Тростянеччини можна буде робити дещо пізніше. Адже закупівля насіння, добрив, спецтехніки відбувається за рахунок прибутків, отриманих комунальним підприємством після реалізації врожаю.

Нагадаємо, ше у 2021 році, коли, коли міська влада започаткувала цей вид агровиробництва, в успіх виростити щось прибуткове мало хто вірив. Тим більше, що ніхто й ніколи з навколишніх місцевих фермерів не садив гарбузи у такій кількості. На фермерських полях вирощували соняшник, кукурудзу, рапс, пшениця тощо. Але вже перший рік показав прибутковість вирощування саме гарбузів, тож посівну площу було збільшено до 150 гектарів.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.