В Україні нагадали про зміни в місцевому самоврядуванні на окупованих територіях

Сільські, селищні чи міські голови, інші посадові особи місцевого самоврядування можуть «піти у відставку» внаслідок неможливості виконувати свої повноваження на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляє Децентралізація.

Залишити свою посаду можливо у разі:

  • звернення з особистою заявою до відповідної ради про складення ним повноважень голови
  • припинення громадянства
  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього
  • набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, яким накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування
  • набрання законної сили рішенням суду про визнання його активів або активів, набутих за його дорученням іншими особами або в інших передбачених статтею 290 Цивільного процесуального кодексу України випадках, необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави
  • відкликання з посади за народною ініціативою
  • визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер
  • його смерті.

Зрозуміло, що в поточних умовах актуальним будуть у першу чергу випадки звернення голови громади із заявою про дострокове припинення повноважень або смерть голови. 

«У такому випадку повноваження сільського, селищного, міського голови вважаються припиненими з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт (п. 1 ч. 11 ст. 78 Закону). Таким чином, «самоусунення» («самостійна «відставка») сільських, селищних, міських голів, їх заступників та секретарів відповідних рад не відповідає вимогам закону», — зазначили експерти. 

Таким чином, посадовці ОМС станом на зараз можуть звільнятися з посад за власним бажанням або за рішенням відповідного керівника, у тому числі у зв’язку із невиконанням своїх посадових обов’язків або переходом на бік ворога, що є порушенням Присяги. Звільнення таких представників не звільняє їх від кримінальної та іншої відповідальності, у разі наявності у їхніх діях ознак злочинів.

Проведення будь-яких референдумів про дострокове припинення повноважень голів громад чи припинення їхніх повноважень за народною ініціативою в умовах воєнного часу не допускається.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.