На Чернігівщині селяни намагаються вижити після окупації

Село Шестовиця, що на Чернігівщині, з перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну було зайнято окупантами. 

Підрозділи оперативного командування «Північ» тут тричі розбивали окупантські війська. За підрахунками, за місяць росіяни втратили до 40 % техніки та особового складу.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«Росіяни розбігалися, як миші. А наші сиділи в підвалах», — згадує місцевий мешканець Сергій.

За словами Сергія, перших запустили бурятів. Вони були жахливо екіпіровані, голодні, обідрані. «Відмародерили» село: все, де що було, забрали. Їжу, алкоголь. Стріляли курей, свиней. Так було першу добу. Позаганяли під покрівлі свою техніку, щоби їх не накрили. Зі своїм підкріпленням не мали навіть ніяких контактів: кожен діяв по-своєму.

«Коли вони тут стояли, ми мали змогу з ними поговорити. Люди значно відсталі у розвитку. Вони геть нічого не знають про те, що відбувається у світі. Зазомбовані. Їм сказали, що в Україні нема Збройних Сил, а є окремі бандформування націоналістів. Стояли 4 доби під моїм двором. Питали у них: «що ви тут робите?», вони відповідали: «ми прийшли вас рятувати», — розповів чоловік.

Після виходу російських військ, по селу залишилися тонни ворожого металобрухту, лахміття в крові, бруд… Та це не заважає місцевим селянам уже зараз садити грядки, копати городи та милуватися першими весняними квітами на фоні розбитого «русскава міра».

Жителі кажуть, сполучення з цивілізованим світом повністю відрізане. Міст підірваний. В магазинах і аптеках все, що залишалось, з тим і живуть. Ніякого підвозу немає. Ніякого світла, газу, води — нічого немає

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.