Громадам дозволили залучати кошти спецфонду для ТРО

Верховна Рада України 9 липня 2022 року прийняла в цілому законопроект №7426, який дозволяє удосконалити порядок та способи виконання повноважень органами місцевого самоврядування. 

Якщо бракує коштів у загальному фонді місцевих бюджетів на потреби громад, держава запропонувала рішення. Тепер, за необхідності, місцеві ради зможуть передавати кошти зі спеціального до загального фонду та використовувати їх за загальновстановленими правилами. 

Про такі новини України повідомляє Децентралізація.

«Відтепер громади зможуть більш оперативно та ефективно використовувати кошти зі спецфонду для розв’язання першочергових питань. Зокрема на підтримку місцевої інфраструктури, потреби територіальної оборони», — ідеться в повідомленні. 

З метою відсічі збройної агресії рф проти України, забезпечення національної безпеки, заходів територіальної оборони, підтримки місцевої інфраструктури, соціального захисту населення органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації, військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації (у разі їх утворення) можуть приймати рішення про:

  • здійснення, як виняток з положень частини другої статті 85 Бюджетного кодексу, видатків, не віднесених до відповідних місцевих бюджетів цим кодексом, і видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів. Такі видатки здійснюються шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету;
  • передачу коштів зі спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету. У разі передачі коштів зі спеціального фонду місцевого бюджету до загального фонду місцевого бюджету, як виняток з положень статті 72 Бюджетного кодексу, місцевий бюджет може затверджуватися з профіцитом за спеціальним фондом та з дефіцитом за загальним фондом шляхом внесення змін до рішення про місцевий бюджет.

У Міністерстві розвитку громад та територій пояснили, що на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів накопилися чималі кошти, які громади могли б спрямувати на першочергові потреби. Поки що чинне законодавство цього не дозволяло. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.