Громади зможуть використовувати кошти спецфондів на першочергові потреби

Уряд підтримав законопроект, який надає можливості органам місцевого самоврядування (ОМС) в умовах воєнного стану використовувати кошти спеціального фонду місцевих бюджетів на забезпечення життєво необхідних потреб жителів територіальних громад. 

Про це повідомив Олексій Чернишов, Міністр розвитку громад та територій України.

«Наразі на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів є чималі обсяги надходжень екологічного та інших податків. Також зберігаються залишки коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, концесійні платежі щодо об’єктів комунальної власності, грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності тощо. Проте органи місцевого самоврядування не можуть використати ці кошти на нагальні потреби, адже вони мають цільове спрямування», — повідомив політик. 

Відтак документ пропонує:

  • скасувати на період дії воєнного стану обмеження здійснення видатків за рахунок вільного залишку бюджетних коштів або перевиконання дохідної частини загального фонду місцевого бюджету, визначені частиною другою статті 85 Бюджетного кодексу України
  • надати право місцевим державним, військовим, військово-цивільним (у разі утворення) адміністраціям, виконавчим комітетам сільських, селищних та міських  рад передавати кошти із спеціального фонду місцевого бюджету (крім власних надходжень бюджетних установ та міжбюджетних трансфертів) до загального фонду місцевого бюджету на підставі відповідного рішення.

У Міністерстві розвитку громад та територій пояснили, що на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів накопилися чималі кошти, які громади могли б спрямувати на першочергові потреби. Поки що чинне законодавство цього не дозволяло. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.