Перед отеленням корові потрібен сухостійний період — експерти

Для отримання повноцінного потомства і налагодження лактації потрібно правильно запустити корову перед отеленням. Це означає, що припиняється процес доїння і починається сухостійний період. 

Правильніше за все припинити її доїти за 40-60 днів до народження телят. Кількість днів може бути збільшена до 70-77, якщо корова запускалася вперше або дає високопродуктивний удій, пише Zemliak.com.

Найзручніше це робити в холодну пору року, так як влітку раціон в основному містить свіжий зелений корм, сприяє виробленню молока. Організація цього процесу вимагає ретельного налагодження.

Актуально: Як зафіксувати та описати збитки фермерів через війну: покрокова інструкція.

Якщо у корів була висока продуктивність, то потрібен час на відновлення вимені. Своєрідний відпочинок потрібен протягом двох місяців. Коли росте плід, тоді і змінюється молочна залоза. Якщо худобина малоудойная, то кількість днів сухостою можна зменшити, але це не обов’язково. В обох випадках запуск повинен проходити якомога плавнів. У разі самозапуску не потрібно зберігати лактацію, а краще скорегувати харчування та утримання.

«Якщо худобина до запуску давала великі обсяги молока на добу, то з харчування прибирають соковиті корми і питво, а концентрати дають не більше 1 кг в день. Однак можна збільшити кількість соломи і сіна. Зміна раціону та переклад на нове стійло створює стресову ситуацію, яка сильно зменшує вироблення молока», — кажуть експерти. 

Коли до отелення, залишається приблизно тиждень в раціон включають бобове і злакове сіно. Концентрати дають приблизно по 900 г, а якщо тварина крупногабаритна, то виключають зовсім.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.