Вівчар Василь Стефурак вивів нову українську породу овець

Прикарпатець Василь Стефурак вивів нову українську породу овець Ласунка. Робить це для того, щоб зберегти культуру вівчарства в Україні та створити можливості для людей розвивати цей бізнес на своїй землі.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

Зараз у венах нових українських овечок тече кров романівської, тірольської, гісарської, східно-фризької порід, а також меріноландшафу, суффолку та лакону. З цих світових порід, каже Василь Стефурак, намагалися взяти найкраще.

«Одна з причин, чому почав працювати над новими породами — погана якість карпатських овець. Вони — значно менші, а м’ясо та шерсть значно гірші порівняно з іншими породами. Якщо, наприклад, ягнята нових порід народжуються з вагою близько 6-8 кг, то ягнята карпатських овець — 2-3 кг», — каже вівчар.

Свої угіддя у селі Молодятин Василь Стефурак називає «лабораторією українського вівчарства». Саме тут впродовж останніх 10 років він виводив дві нові породи овець — молочно-м'ясну та м’ясо-молочну.

Ласунка — одна з представниць нової української м’ясо-молочної породи, яку вивів Василь Стефурак. Зараз овечці — 11 місяців. Її вага — понад 70 кг, та коли вона стане вівцематкою, важитиме понад сотню. В цієї породи — тонкорунна шерсть. Тварини дають від однієї до двох літрів молока високої жирності. Та головна їхня перевага полягає у якості та кількості м’яса.

Виведені вівці пристосовані до місцевого клімату, витримують низькі температури та стійкі до хвороб. А найголовніше, каже Василь Стефурак, в них немає овечого запаху.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.