Подружжя з Києва виготовляє предмети декору з гарбузів

Кияни Ольга та Володимир Князєві вирощують гарбузи сорту лагенарія, з яких потім виготовляють для оселі вази та світильники. 

Про це інформує Пенсійний кур'єр.

«Усе розпочалося вісім років тому. Ми з чоловіком були на екскурсії Білгород-Дністровською фортецею на Одещині. Серед сувенірів, що там продавали, я помітила незвичайну пляшку. Бачила, що вона з природного матеріалу, але з чого саме — не розуміла. Зав’язалася розмова з продавчинею. Вона, зрозумівши моє зацікавлення, запропонувала купити в неї насіння гарбуза-лагенарії — саме з цієї рослини була виготовлена пляшка», — згадує Ольга.

Так до рук жінки потрапило насіння культури, батьківщиною якої вважають Індію. Перші п’ять насінин господиня посадила на дачі під Києвом. 

Першого року вдалося виростити три рослини та отримати сім плодів: гарбузи різного розміру та забарвлення. Спочатку всі вони прикрашали вітальню. З часом чотири плоди згнили, а три — достигли, ставши твердими, як дерево.

«Ми вирощуємо лагенарію, збираємо плоди, висушуємо їх близько пів року. Ножем або металевим скребком для посуду знімаємо зовнішню шкірку. Ножівкою чоловік робить отвір, через який дістаємо насіння та сухі залишки м’якоті. Для миски або чаші буде достатньо добре відшліфувати середину — і можна використовувати. Для світильника ми фіксуємо електричний патрон на невелику дерев’яну дощечку. А декор — це справа смаку та терпіння», — розповідає Ольга.

У здерев’янілих стінках гарбуза дрилем або фрезою Володимир вирізьблює малюнок. Художній задум може передбачати використання намиста й акрилових фарб. Загалом процес тривалий і кропіткий. Після ретельної підготовки на декорування може піти від тижня до трьох.

Спочатку подружжя дарувало родичам і друзям підсвічники та вази. Згодом виникла ідея вмонтовувати у виріб електролампу й шнур для розетки. Відтак почали створювати світильники та нічники.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.