В'єтнамські поросята потребують взимку теплих приміщень — досвід

Для забезпечення комфортного життя в’єтнамських поросят взимку потрібні теплі сараї з дерева, цегли або піноблоків. Тварини погано переносять низькі температури, тому в сильні морози в приміщенні вмикають обігрівачі.

Використання глибокої підстилки у свинарнику допоможе заощадити на витратах на електрику, пише видання Village-life.

«Товстий шар тирси (щонайменше 30 см) із внесенням спеціальних бактерій не тільки виділяє тепло, а й позбавляє власника необхідності чистити гній у приміщенні. Бактерії переробляють відходи життєдіяльності тварин, видаючи високоякісний перегній. Така підстилка закладається на 7-10 місяців, після завершення процесу вона може бути використана для удобрення ґрунту»,  — кажуть експерти.

Взимку необхідно забезпечити свиням освітлення протягом 8-9 годин. У приміщенні правильно утримувати тварин так:

  • дорослих кабанів і маток — в окремих станках, площею 6 кв. м
  • відгодівельний і ремонтний молодняк — групами по 6-10 особин (на кожну голову має припадати по 0,8 кв. м площі).

За статтю поросят поділяють уже в 3 місяці, щоб не допустити ранньої злучки. Кнурів, призначених на м’ясо, каструють у віці 1 місяця.

«Вислобрюхі свині, всупереч поширеній думці, не є тільки травоїдними. Їхній тип харчування майже не відрізняється від поширеного білого різновиду. Хоча тварини охоче поїдають рослинний корм, але без зерна, макухи, молочних відходів повноцінного набору маси отримати неможливо»,  — зазначили експерти. 

Годування поросят після відлучення від матері полягає в наданні збалансованого за поживними речовинами, вітамінами та мікроелементами корму. Використовують:

  • суміш подрібненого зерна – овес, ячмінь, кукурудза, пшениця, горох
  • висівки пшеничні, вівсяні, ячмінні
  • овочі та фрукти — гарбуз, морква, кормовий буряк, кабачки, яблука, груші
  • молочні продукти — обрат, сироватка, кисле молоко
  • макуха соняшнику
  • сіно або трава.

Для наповнення меню вітамінами в зернову суміш вводять премікс для свиней. Для кращого поїдання корму зерно запарюють гарячою водою, в отримані мішанки додають молоко або подрібнені овочі.

Сиру картоплю не рекомендується давати маленьким поросятам, для них картоплю відварюють, відвар зливають. Дорослим особинам чисті сирі бульби нарізають і згодовують у кількості 400-800 г на день.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.