Садівникам розповіли, як захистити полуницю нашатирним спиртом

Підвищити врожайність полуниці, врятувати її від цілого ряду грибкових захворювань та шкідників можна за допомогою звичайного нашатирного спирту. 

Водний розчин нашатирю — це зброя проти нематоди, довгоносика, слимаків, личинок хруща і цілого ряду інших шкідників, включаючи птахів, що поїдають стиглі ягоди, пише Zemliak.com.

При ураженні полуниці слимаками, довгоносиком та іншими комахами розводять 2 ст. л. нашатирного спирту в 5 л води та обприскують атаковані рослини з пульверизатора. Процедуру слід повторити за тиждень.

«Якщо поливати нашатирним спиртом полуницю перед і під час цвітіння, то вона почне віддавати більший пріоритет нарощуванню пагонів, а не появі більшої кількості квітконосів. Ягоди будуть великими, смачними та ароматними без найменшого натяку на гниль. Строки зберігання зірваного врожаю збільшаться», — кажуть експерти.

Загалом, прийнято підгодовувати полуницю нашатирем протягом вегетативного сезону у 3 етапи:

  • навесні при появі нового листя проводять перше підживлення. 3 ст. л. 10% нашатирного спирту розводять у 10 л води. Попадання розчину на листя не є небезпечним і навіть корисним (це відмінна профілактика від цілого ряду хвороб і шкідників).
  • другий полив доцільно виконати після завершення цвітіння. Використовуйте той самий рецепт для приготування робочого розчину.
  • третій і останній раз садову суницю поливають після закінчення плодоношення, щоб компенсувати рослині витрачені сили (40 мл 10% нашатирю розводять у відрі води). Таке підживлення стане гарною запорукою для майбутнього врожаю наступного сезону.

Для ремонтантних сортів, азотне підживлення здатне заповнити витрачені сили рослини та продовжити період плодоношення.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.