Земельне сховище для зерна може стати альтернативою під час війни

Повномасштабне вторгнення росії в Україну продемонструвало. що російські війська намагаються знищити або викрасти зернові запаси. Сотні знищених елеваторів не зможуть прийняти новий врожай, тому експерти визначають, що зберігання під землею може бути корисним для тривалого зберігання в районах вирощування зернових культур на час дії воєнного стану в Україні.

Про це ідеться в матеріалі Elevatorist.com «Альтернативні способи зберігання зерна — традиції та сучасність».

Цим способом зберігання зерна користалися ще пращури. Якість зберігання  зерна в підземних сховищах забезпечується за рахунок герметизації. 

«На відміну від зберігання в рукавах, в підземних сховищах зерно можна держати декілька років, без істотної втрати схожості та енергії пророщування. Відсутність доступу повітря й вологи захищає зерно від пошкодження комахами та цвілевими грибами. Тож невеличкі фермерські господарства можуть розглядати цей спосіб в якості перспективного довгострокового зберігання»,  — пише Elevatorist.com.

Сучасні підземні ємності для зерна можуть бути досить різноманітними:

  • бетонні колодязі
  • металеві контейнери
  • полімерні рукава
  • спеціально підготовлені звичайні траншеї в землі.

Експерти вважають, це дешевий і надійний спосіб зберегти надлишки або непридатне для продажу зерно під час дефіциту корму. Зберігання в ямах забезпечує ідеальну боротьбу з комахами, виключаючи повітря.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.