Експерти розповіли, як підготувати бджіл до зими

Після хорошої зимівлі бджолині сім’ї добре розвиваються, швидко зростає кількість бджіл, і, як наслідок, медозбір проходить вдало. Зимівля може бути в підсобних приміщеннях — підвалі, сараї або на волі.

Догляд за бджолами в зимівниках полягає в підтримуванні оптимальної температури та контролі за гризунами та іншими шкідниками. Якщо всі умови дотримано, в зимівнику панує тиша й пахне медом і воском.

Про це пише Порадниця.

Традиційним способом зберігання вуликів уважають зимівник. Це спеціальне приміщення, де їх складають і підтримують стабільну температуру та вологість. Зимівники бувають наземні та підземні. Причому другі пасічники вважають кращими, оскільки температура в них більш стабільна.

«Вулики встановлюють без дахів та утеплювачів, якщо в зимівнику рівна, стабільна температура і немає небезпеки проникнення гризунів. Для підтримки постійної вентиляції відкривають верхній і нижній льотки»,  — кажуть експерти. 

Для зимівлі на вулиці необхідно забезпечити бджіл великою кількістю корму та додатково утеплити й захистити вулики від вогкості та вітру. Великої шкоди взимку можуть завдати миші, тому навколо вуликів треба розкласти мишоловки або отруєні приманки. Перевага зимівлі бджіл на волі — їх раннє пробудження, швидший розвиток і ранній початок обльоту медоносних ділянок.

Читайте також: На Волині в музеї бджільництва стоїть 200-річний вулик.

Слід відвідувати місце зимівлі бджіл, особливо в періоди зміни температури. У зимові дні необхідно регулювати вентиляційні отвори (верхній льоток), щоб температура у вуликах не стала занадто високою або не опустилася нижче за необхідну. Найкраща температура для зимівника — 0-2°С, припустимо до +4°С, бо подальше підвищення спричиняє збудження бджіл, вони можуть виповзати з льотка та гинути.

«Найкраще температуру контролювати цифровим термометром, який має виносний датчик. Його розташовують у вулику на всю зиму, щоб не розкривати кришку й не турбувати сім’ю, а сам прилад знаходиться зовні», — додали експерти.

Для контролю за бджолосім’єю при підготовці до зимівлі на дно корпусного вулика кладуть щільний папір. Витягуючи його через нижній льоток для перевірки, можна по смужках і кількості воскової крихти визначити, де знаходяться бджоли та скільки з’їдено меду. За наявністю кристалів або крапель рідкого меду можна сказати про вологість у вулику. 

По темі: В Україні стає популярним бортьовий та колодний мед.

При відвідинах варто прислухатися до бджіл у вуликах:

  • тихий рівномірний гул — зимівля йде нормально
  • підвищений гул — ознака неблагополуччя (підвищена температура та вологість, неспокій від мишей тощо)
  • звук завивання багатьма бджолами — ознака безматковості або хвороби
  • звук, схожий на шелест сухого листя, утворюється від тертя бджіл при переміщенні в пошуках корму — ознака голодування
  • дуже слабкий звук — ознака швидкої загибелі від безгодівлі
  • шум сім’ї, зараженої нозематозом, — тривожний, різноголосий, на клацання відповідають не відразу і не дружно

Якщо не покласти папір, то можна просто вигребти продукти життєдіяльності бджіл через той самий льоток.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.