На Чернігівщині пасічник виготовляє косметику з меду

На Чернігівщині пасічник виготовляє різноманітну продукцію з меду, зокрема косметику. Таким чином бджоляр реалізовує непроданий у чистому вигляді мед і продукти бджільництва, оскільки ціни у перекупників нижчі собівартості. 

Про це пише Ua-story.

«Єдиним правильним варіантом є налагодити закритий цикл, тобто виготовляти з меду різноманітні продукти. Так і заробіток більший, і мед не залежуватиметься. І якщо все технологічно правильно зроблено, то і в кінцевому результаті все виходить смачно», — розповів пасічник Віталій Кром.

На основі воску, оливкової олії та прополісу він виготовляє мазь. Вона має живильний ефект і стала дуже популярна, особливо під час пандемії. 

«Всі обробляють руки антисептиком, який надміру сушить руки, а цей крем дуже допомагає. В мене його наші медики беруть, вчителі теж. Вони ж крейдою ввесь день пишуть, а вона теж сушить руки. З воском також робимо бальзам для губ. Це все, звичайно, в невеликій кількості, але все одно люди купують», — поділився досвідом бджоляр. 

Також пасічник виготовляє крем-мед і питний мед.

«Технологія його виробництва не дуже складна. До початку кристалізації мед переробляється в спеціальній кремоварці. Це такий великий міксер, у якому мед набуває пастоподібної консистенції»,  — додає Віталій.

Крем-мед став продаватися найкраще. Всі на нього «підсіли». Потім  пасічник почав робити його з сублімованими ягодами, які сушаться при низьких температурах. І виходять такі собі медові десерти зі смаками полуниці, малини, суниці, смородини

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.