Мінагрополітики нагадали про держпідтримку бджолярства в Україні

Днями відбулось публічне обговорення розвитку бджолярства в Україні, у результаті якого продовжено дію програми держпідтримки пасічникам на 2022 рік.

Про це повідомляє Мінагрополітики

За словами Тараса Висоцького, прийом заявок на отримання допомоги за нинішній 2021 рік завершено. 

В жовтні Мінагрополітики затвердить загальну суму виплат. Загалом державна підтримка бджільництва, здійснюється за двома напрямами: 

  • безпосередньо через субвенції з бюджету, 
  • через законодавче та нормативне регулювання.

«У березні зареєстровано наказ, який чітко регламентує відносини бджолярів і аграріїв, котрі займаються рослинництвом. Передбачено, що при кожній громаді може бути створено комісію за участю аграріїв, бджолярів, фахівців Держпродспоживслужби, правоохоронців, представників органів місцевого самоврядування, яка розглядатиме конфліктні ситуації й, зокрема, прийматиме рішення про покарання за неконтрольоване використання хімічних засобів й за отруєння бджіл», — нагадав перший заступник міністра.

Нагадуємо, дотація за бджолосім’ї надається на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 грн за бджолосім’ю. У разі наявності більше ніж 300 бджолосімей максимальний розмір дотації ставить 60000 грн одному отримувачу

Дискусія була тривалою та містила конструктивні пропозиції. Усі учасники наголосили на важливості подібних заходів та всебічного обговорення даної теми на усіх рівнях. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.