На Чернігівщині родина пасічників створила локацію для зеленого туризму

У селі Красляни Чернігівської області родина Олександра, Кристини та Семена Зубків займається бджолярством понад 7 років. За цей час відкрили магазин домашньої продукції «Пасіка На Зубок», розширили площу під пасіку та разом з представниками місцевого самоврядування запустили туристичний маршрут «Красляни: історія, краса, апітерапія».

Про це ідеться на офіційній сторінці в Інстаграм Pasikanazubok. 

За час існування у пасічників було чимало злетів та падінь. Кількість бджолородин коливалась від 3 до 70, а в 2016 та 2019 роках пасіка гинула майже повністю.

«Іноді ми відходили від цієї справи, та через деякий час повертались знову, бо «серце бджоляра» — це не вислів, а термін», — жартує пасічниця Кристина.

Останні 3 роки для пасіки були дуже інтенсивними: нові проекти й нові можливості. 

«Ми відкрили магазин домашньої продукції «Пасіка На Зубок» у Ірпіні в Київській області. Встановили ще одну пасіку на 10 родин у Машівці Полтавської області. Частково сировину для продукції для магазину ми вирощуємо й у Харківській області. Тож весь календарний рік проводимо у подорожах 4 областями», — додала Кристина.

Медовий бізнес родина намагається розширювати. Так були створені сторінка в інстаграм Pasikanazubok.  

А з 2019 року пасіка долучилася ще й до розвитку місцевого зеленого туризму — і це дало поштовх для нових планів. Також у тому ж селі 42-річний ветеринар та підприємець Михайло Травецький понад рік розвиває тваринництво на власній фермі. 

«Разом з представниками місцевого самоврядування ми запустили туристичний маршрут «Красляни: історія, краса, апітерапія», — зазначила підприємиця.

Звичайно, не все йде абсолютно гладко, у бджолярства в регіоні ще багато проблем, наприклад, подекуди безвідповідальне внесення хімікатів. Тим не менше чимало й перспектив.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.